Ceny Vinyla 2012 mají Květy, Planety a vydavatel Polí5

Kultura Kultura
22. 2. 2013 9:05
Hudební ceny Vinyla ocenily album roku, objev roku a počin roku 2012
Pořadatelé Vinyly Pavel Uretšlégr a Tomáš Grombíř
Pořadatelé Vinyly Pavel Uretšlégr a Tomáš Grombíř | Foto: Jiří Hloušek

Brno - Hudební ceny Vinyla 2012 mají vítěze druhého ročníku. V brněnském klubu Fléda cenu za desku roku získala kapela Květy za album Bílé včely, objevem roku se staly Planety a počinem roku vydavatelské aktivity Polí5.

Slavnostní vyhlášení, které bylo možné sledovat online na Aktuálně.cz, se stejně jako minulý rok, uskutečnilo v Brně. „Praha již dávno není centrem hudebního dění, periferie hraje v současné domácí scéně důležitou roli, ostatně důkazem toho jsou i letošní výsledky - brněnské Květy natočili dle odborné poroty desku roku, objevem roku jsou pak Planety ze severní Moravy," řekl za koordinátory cen Vinyla Pavel Uretšlégr.

Oceněním pro vítěze se stal vinyl, který vyšel v limitované edici 100 kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných. Obal vytvořili výtvarníci David Böhm a Jiří Franta a exempláře určené jako ocenění navíc autorsky dotvořili a signovali.

Ocenění předala Rada hudebních cen Vinyla, která funguje jako odborný garant a ideově formuje směřování ceny. Rada byla pro ročník 2012 složená z Jany Kačurové (Full Moon), Antonína Kocábka (Týden), Karla Veselého (nezávislý publicista, mj. recenzent Aktuálně.cz) a Petra Ference (His Voice, mj. příležitostně také recenzent Aktuálně.cz).

"Bílé včely skupiny Květy jsou syrovou výpovědí o generaci dnešních třicátníků ztracených mezi rozpadlými vztahy a nulovou životní perspektivou. Místo zvukové hravosti a folkem nasáklé poetiky předchozích nahrávek se tentokrát Květy vydaly rockovějším směrem a společně s producentem Ondřejem Ježkem připravily drásavou nahrávku, která odráží ducha naší nervózní doby. Frontman Martin E. Kyšperský na Bílých včelách navíc znovu potvrzuje svoji pověst výjimečného textaře - nikdo jiný z jeho současníků nedokáže říct věci tak zhuštěně, přesně a přitom neotřele," řekl o desce kapely Květy Bílé včely Karel Veselý.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Debutem Peklo, peklo, ráj na sebe v uplynulém roce upozornilo kvarteto Planety, které na své první nahrávce sebevědomě a originálně pracuje se zvukem alternativního rocku devadesátých let. "Nový vítr české indie scény. Debutové album Peklo, peklo, ráj vydal label Máma mrdá maso a všech devět, nečekaně lehkých a svěžích, a přesto vážných a chytrých, písniček pověsil ke stažení zadarmo. Už sklízí zasloužené uznání, nově také ceny i lehké úklonky," říká ke kategorii Objev roku Jana Kačurová.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Vydavatelství Polí5 se dlouhodobě věnuje menšinovým hudebním odvětvím napříč všemi žánry a v roce 2012 vydali alba skupin B4, Limbo, Kora et Le Mechanix a mnohých dalších. "Titul po titulu se na značce Polí5 objevuje hudba se značným žánrovým záběrem, a která na světlo vytahuje klenoty, jinými ignorované. Zůstává už jedním z mála vydavatelů, kde je ze soupisky realizovaných jasně patrné nejen to, že je tu hudba na prvním místě, ale i takových, který mají takový „nos", že se jim úspěšně daří se vyhýbat balastu. A skutečnost, že hned několik loňských titulů, které na Polí5 vyšlo, patří k tomu nejlepšímu, co se u nás objevilo vůbec, anebo fakt, že už někteří interpreti považují setkání s touto značkou za zásadní okamžik jejich tvorby, je toho důkazem," řekl ke kategorii Počin roku Antonín Kocábek.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Letošní novinkou jsou Pražské ozvěny Vinyly, které proběhnou 5. března od 18:00 ve velkém sále NODu. Program zahájí diskuse hudebních publicistů a muzikantů (Antonín Kocábek, Karel Veselý, Jiří Špičák, Martin Kyšperský) nad stavem a vývojem české scény v roce 2012. Následovat budou tři živé koncerty kapel nominovaných v letošním ročníku Vinyly - vítěze v kategorii Deska roku skupiny Květy a dvou nominovaných kapel - The Pololáníks a DIAkritika.

Ceny Vinyla vznikly podle organizátorů kvůli tomu, že v Česku chyběla hudební cena, která by pojmenovávala důležité počiny v současné tvorbě. Ankety a žebříčky podle nich odrážejí spíš popularitu kapel u veřejnosti či názory vydavatelů. Vinyla si chce vydobýt místo a prestiž, jakou má například Cena Jindřicha Chalupeckého ve výtvarném umění.

V loňském prvním ročníku Vinyly uspěla skupina B4 s deskou Didaktik Nation Legendary Rock. Objevem roku byla kapela Fiordmoss, počinem roku festival Creepy Teepee.

 

Cena Vinyla 2012 - vítězové a nominovaní

Deska roku
Květy - Bílé včely (Indies Scope Records)

DVA - Botanicula (Minority records)
Please The Trees - A Forest Affair (Starcastic records)
Zrní - Soundtrack ke konci světa (Zrní)

Objev roku
Planety
Kyklos Galaktikos
The Pololániks

Počin roku
Vydavatelské aktivity Polí5

Babel Prague
Úspěch soundtracku Botanicula od skupiny DVA

 

Právě se děje

Další zprávy