Ceny Grammy v lednu uděleny nebudou, v Los Angeles přibývá nakažených

Reuters Kultura Reuters, Kultura
5. 1. 2021 23:23
Kvůli narůstajícímu počtu infikovaných nemocí covid-19 v americkém Los Angeles bylo odloženo letošní předávání hudebních cen Grammy. V úterý pozdě večer o tom informovaly časopisy Rolling Stone a Variety.
Loňské předávání cen Grammy (na snímku) sledovalo 18,7 milionu lidí.
Loňské předávání cen Grammy (na snímku) sledovalo 18,7 milionu lidí. | Foto: ČTK/AP

Nejdůležitější ceremoniál amerického hudebního průmyslu byl přeložen na 14. března, potvrdila ve středu ráno pořádající Národní akademie hudebního umění a věd. "Po podnětných konverzacích s odborníky na zdravotnictví, moderátorem a umělci, kteří mají vystoupit, jsme se rozhodli přesunout 63. Grammy na neděli 14. března 2021," uvedli pořadatelé.

Deník New York Times upozorňuje, že ke změně došlo necelé čtyři týdny předtím, než se měl ceremoniál uskutečnit, v plánu byl na 31. ledna.

V Los Angeles, kde se měl konat, však narůstá počet zesnulých i přijatých do nemocnic s nemocí covid-19. Kvůli pandemii nového typu koronaviru byly uzavřeny tělocvičny, kadeřnictví i restaurace. Zastupitelé města vyzývají občany, aby zůstali doma. Odbory apelují na televizní a filmová studia, aby Hollywood pozastavil všechna natáčení a nehrozilo přetížení zdravotnického systému.

Pořadatelé Grammy koncem loňského roku naznačili, že změní zavedenou podobu show. Letošní ročník chtěli uskutečnit bez tradičního červeného koberce, na němž se promenují hvězdy showbyznysu, i bez účasti diváků. Místo vystoupení ve sportovní hale Staples Center, která pojme tisíce lidí, rovněž zvažovali alternativní model, kdy by se komornější koncerty konaly venku.

Nejvíc nominací posbírala zpěvačka Beyoncé, uspět může v devíti kategoriích. Dalšími favority jsou pěvkyně Taylor Swiftová, Dua Lipa a raper Roddy Ricch. Oznámení nominací v listopadu zastínilo rozhořčení nad tím, že s prázdnou naopak odejde Kanaďan The Weeknd, jedna z největších hvězd uplynulého roku.

Bodovat na Grammy může také český dirigent Jakub Hrůša. Nominován byl za nahrávku Dvořákových, Sukových a Janáčkových houslových skladeb s houslistou Augustinem Hadelichem, klavíristou Charlesem Owenem a Bavorským rozhlasovým symfonickým orchestrem. Deska se jmenuje Bohemian Tales, vyšla na značce Warner Classics. Na zisk Grammy za nejlepší R&B album má zase šanci americký zpěvák Gregory Porter za desku All Rise, na které se jako člen Porterovy kapely podílel český varhaník Ondřej Pivec.

Hlasování o vítězích skončilo v pondělí, pořádající akademie tak již zná výsledky. Ceremoniálem má provázet komik Trevor Noah z pořadu The Daily Show, poprvé po desítkách let nebude Grammy produkovat jejich dlouholetý tvůrce Ken Ehrlich. Toho nahradí Ben Winston.

Loňské předávání v televizi sledovalo 18,7 milionu lidí, nejméně za posledních 12 let.

Pandemii koronaviru se přizpůsobili i pořadatelé filmových Oscarů. Tradiční ceremoniál přesunuli z konce února na duben. Zlaté glóby se místo ledna mají udílet koncem února.

Další známé americké ceny jako Emmy Awards nebo MTV Video Music Awards se již vloni na podzim uskutečnily v alternativní podobě. Celebrity mezi sebou dodržovaly hygieniky doporučené rozestupy, část děkovných projevů byla předtočená, diváci se akcí nemohli zúčastnit.

 

Právě se děje

Další zprávy