Nejvíc nominací na Ceny Anděl má Vladimír Mišík, může si odnést šest sošek

ČTK ČTK
22. 1. 2020 12:53
Nejvíc nominací na hudební Ceny Anděl, celkem v šesti kategoriích, získal Vladimír Mišík. Dvaasedmdesátiletý zpěvák a skladatel, který je už od roku 1993 členem andělské Síně slávy, členy České hudební akademie zaujal loňskou deskou nazvanou Jednou tě potkám.
Favoritem na letošní Anděly je Vladimír Mišík.
Favoritem na letošní Anděly je Vladimír Mišík. | Foto: Supraphon

Tři nominace získal za album Září hudební kolektiv Zvíře jménem Podzim, dvě sošky mohou proměnit skupina Mirai s albem Arigató, Vypsaná fixa a jejich Kvalita, Berenika Kohoutová s deskou Holka roku nebo klavíristka Beata Hlavenková s nahrávkou Sně. Pořadatelé oznámili nominace ve středu dopoledne.

První kolo hlasování České hudební akademie skončilo předevčírem, 20. ledna. "Celkově v něm pod dohledem notáře v patnácti kategoriích hlasovalo 351 akademiků," vypočítává Petra Žikovská, ředitelka české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu, známé pod zkratkou IFPI.

Akademii tvoří hudební odborníci z řad novinářů, dramaturgů, koncertních pořadatelů i samotných muzikantů, dosavadních držitelů Anděla.

Nejstarší tuzemské odborné hudební ceny budou předány 31. března a tentokrát mají být kromě lidí z branže přístupné i širší veřejnosti. Ceremoniál, jejž v přímém přenosu odvysílá Česká televize, se uskuteční v pražské hale O2 universum. Večerem diváky provede Ewa Farna.

V prestižní kategorii Album roku je proti desce Vladimíra Mišíka Jednou tě potkám nominovaná kapela Chinaski s nahrávkou, které dala jméno 11, a předloňský objev Andělů Mirai s druhou vydanou deskou Arigató.

Do boje o sošku Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny se posmrtně dostal i Karel Gott se svým posledním duetem s dcerou Charlotte Ellou Srdce nehasnou, který napsali Richard Krajčo a Petr Harazin.

Mezi novinky letošních Andělů patří zavedení nové kategorie Slovenské album roku, ve které jsou nominovaní Marián Čekovský, Sima Martausová a skupina Nocadeň.

Novinkou je také zřízení Coca-Cola ceny fanoušků, o jejímž vítězi rozhodnou hlasováním na internetu přímo hudební příznivci.

"Nominace ve všech kategoriích ukazují, že podobně jako ve světě se i u nás kvalitní pop stále častěji protíná a vzájemně ovlivňuje s dříve okrajovými žánry," komentuje nominace předseda České hudební akademie Honza Vedral, jinak hudební novinář a šéfredaktor časopisu Headliner. 

"Nominace jsou opět velice pestré a upozorňují na řadu skvělých desek, které tu v uplynulém roce vznikly. Potvrzuje se, že rozhodnutí vrátit předávání žánrových cen do hlavního ceremoniálu, které jsme udělali před třemi roky, bylo správné," doplňuje Vedral.

Spolu s ním a Žikovskou v radě České hudební akademie usedli novinář Josef Vlček, loňský laureát Síně slávy Michal Prokop a producentka cen Lucie Hájková.

Na loňských Andělech po dvou soškách získali skupina Lucie, zpěvačka Bára Poláková a nováčci The Atavists.

V kategorii Sólový interpret uspěl Miro Žbirka za své Double Album. Skupinou roku se stali Monkey Business s deskou Bad Time for Gentlemen. Hlasovalo přes 350 členů akademie.

Nominace na Ceny Anděl

Album:
Chinaski - 11
Mirai - Arigató
Vladimír Mišík - Jednou tě potkám

Skladba:
Karel Gott a Charlotte Ella Gottová - Srdce nehasnou
Berenika Kohoutová - Dělám stojky
Vladimír Mišík - Jednou

Skupina:
Mirai - Arigató
Vypsaná fiXa - Kvalita
Zvíře jménem Podzim - Září

Objev:
Bert & Friends - Supr
Bára Zmeková - Lunaves
Zvíře jménem Podzim - Září

Sólový interpret:
D.Y.K. - D.Y.K.
Vladimír Mišík - Jednou tě potkám
Pokáč - Úplně levej

Sólová interpretka:
Beata Hlavenková - Sně
Berenika Kohoutová - Holka roku
Bára Zmeková - Lunaves

Videoklip:
7krát3 - Promiň (režie Benjamin Buttler)
Vladimír Mišík - Jednou (režie Maja Hamplová a Matěj Chlupáček)
Vypsaná fiXa - Krabička (režie Jordan Haj a Givinar Kříž)

Slovenské album:
Marián Čekovský - Best On
Sima Martausová - Len tak sa stíšim
Nocadeň - Auróra

Alternativa a elektronika:
B4 - Plastová okna
Margo - First I Thought Everyone's Staring at Me but Then I Realized Nobody Cared - All the Creatures I Met Sitting on the Back Seat and How to Deal with What I've Learnt
Zvíře jménem Podzim - Září

Folk:
Epydemye - Milé děti
Beata Hlavenková - Sně
Vladimír Mišík - Jednou tě potkám

Jazz:
Nikol Bóková - Inner Place
Vilém Spilka Quartet - Čekání na Toma
Vertigo - Daleko

Klasika:
Bennewitz Quartet - Ullmann - Krása - Schulhoff - Haas
Pavel Haas Quartet - Shostakovich: String Quartets Nos. 2, 7, 8
Ivo Kahánek, Bamberští symfonikové, Jakub Hrůša - Dvořák & Martinů: Piano Concertos

Rap:
Hugo Toxxx - 1000
Viktor Sheen - Černobílej svět
Yzomandias - Dobrá duše, srdce ze zlata

Rock:
John Wolfhooker - 313
Vladimír Mišík - Jednou tě potkám
The Truth Is Out There - All Little Revolutions

Když má člověk trable, tak strádá. Koncerty mi pomáhají. Když lidi tleskají, je to euforie. A o tu bych nerad přišel, říká zpěvák Vladimír Mišík. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy