Na cenách Anděl uspěli Poláková a Atavists. Kapela Lucie má dvě sošky, ale nepřišla

Kultura Kultura
5. 3. 2019 23:05
Lucie dovršila velký comeback. Hudební skupina, která zažila největší slávu v 90. letech minulého století, roku 2012 se sešla na soukromém koncertu společnosti PPF, dva roky nato vyrazila na halové turné a vloni po 16 letech vydala studiovou desku, uspěla na úterním udílení cen Anděl. Její nahrávka Evolucie byla vyhlášena albem roku, skladbou roku se stal singl Lucie jménem Nejlepší, kterou znám. Ceny byly předány v úterý večer v pražském Foru Karlín, dvě sošky si z ceremoniálu odnáší také zpěvačka Barbora Poláková a kapela The Atavists.
První singl z poslední desky Lucie jménem Takhle tě mám rád. | Video: BrainZone

Album

Lucie: Evolucie

Ve sledované kategorii Album roku byli nominováni ještě Monkey Business za nahrávku Bad Time For Gentlemen a Barbora Poláková s nahrávkou Ze.mě. Uspěla však Lucie, kterou tvoří bubeník a zpěvák David Koller, kytarista Robert Kodym, baskytarista P.B.CH. a klávesista Michal Dvořák. Nikdo z nich se ceremoniálu nezúčastnil, sošku tak vyzvedl manažer kapely Ladislav Vajdička.

Skupina silně spojená s 90. léty minulého století začala svůj postupný návrat na scénu roku 2012, kdy vystoupila na soukromém večírku skupiny PPF na Pražském hradě. Následující rok Lucie účinkovala na karlovarském festivalu, roku 2014 pak začalo velké halové turné, které formace pro velký úspěch několikrát zopakovala.

Anděly dostala již na prvním ročníku za desku In The Sky z roku 1991. Později byla Lucie vyhlášena skupinou dvacetiletí i pětadvacetiletí.

Dnes oceněnou desku Evolucie skupina vydala vloni v listopadu po osmi měsících studiové práce.

"Lucie je faktorem či metou, ke které se stále vztahuje většina velkých 'hráčů' českého mainstreamu, a její status dlouhou pauzou ještě vyrostl a zmohutněl," napsal o desce pro Aktuálně.cz kritik Honza Vedral. Podle něj album Evolucie ukazuje, jak pevnými chemickými vazbami je rukopis Lucie propojen s osobnostmi v kapele. "I to, že důvod, proč jeho kouzlo dosud zůstalo nenapodobitelné, nebyl jen otázkou doby devadesátých let," dodal Vedral.

 

Právě se děje

Další zprávy