Ceny Anděl dostali Dusilová, Tata Bojs i Yzomandias, do síně slávy vstoupil Křesťan

Kultura Kultura
29. 5. 2021 22:55
Zpěvačka Lenka Dusilová se stala vítězkou sobotního udílení již 30. hudebních cen Anděl. Ze čtyř nominací za album Řeka proměnila tři. Dvě sošky si odnáší Robert Křesťan. Objevem se stala Kateřina Marie Tichá, nejlepším sólovým interpretem je 7krát3, skupinou roku pak Tata Bojs. O vítězích rozhodlo 435 akademiků, ceremoniálem vysílaným Českou televizí provázela zpěvačka Ewa Farna.
Lenka Dusilová.
V titulní skladbě alba Řeka zpívá Lenka Dusilová, že „zlý můry odletí jak dým nad továrnou“. | Video: Animal Music

Album, skladba a sólová interpretka

Pětačtyřicetiletá Lenka Dusilová natočila vítěznou desku Řeka, svou pátou sólovou, po devítileté pauze. Pracovala na ní s producenty Petrem Ostrouchovem a Aid Kidem. V průběhu večera postupně převzala ceny pro album roku, sólovou interpretku a skladbu roku, kterou se stal singl Vlákna.

Nahrávka kombinuje tradiční nástroje s nevšedním zvukem. "Řeka je komplexní album, na kterém hudba přerůstá běžné písňové struktury a už tím klade na posluchače jisté nároky," napsal v recenzi pro Aktuálně.cz kritik Honza Vedral.

Řeku natočili bubeník Roman Vícha, klávesista Martin Brunner, kytarista Josef Štěpánek nebo jazzový Concept Art Orchestra. Závěrečnou, takřka čtrnáctiminutovou skladbou Tma prolínají hlasy hostující Moniky Načevy a Ivy Bittové. Jinde Dusilová překvapí folklorními nápěvy v polštině.

"Nečekali jsme to. Děkuju za tohle ocenění, tahle píseň je hodně hluboký ponor do minulosti mé rodiny a hodně to pro mě znamená," řekla Dusilová, když přebírala první sošku za skladbu Vlákna.

Po desáté hodině večer šla na pódium podruhé, aby přebrala ocenění pro nejlepší interpretku. Tentokrát už jí ale došla slova. "Já kdyžtak vydám nějakou tiskovou zprávu," zasmála se, když stále nevěděla, co říct. Napotřetí pak poděkovala Martinovi Kyšperskému z kapely Květy a pozdravila děti.

 

Právě se děje

Další zprávy