Ceny Anděl dostali Dusilová, Tata Bojs i Yzomandias, do síně slávy vstoupil Křesťan

Kultura Kultura
29. 5. 2021 22:55
Zpěvačka Lenka Dusilová se stala vítězkou sobotního udílení již 30. hudebních cen Anděl. Ze čtyř nominací za album Řeka proměnila tři. Dvě sošky si odnáší Robert Křesťan. Objevem se stala Kateřina Marie Tichá, nejlepším sólovým interpretem je 7krát3, skupinou roku pak Tata Bojs. O vítězích rozhodlo 435 akademiků, ceremoniálem vysílaným Českou televizí provázela zpěvačka Ewa Farna.
Ceremoniál moderovala zpěvačka Ewa Farna.
Ceremoniál moderovala zpěvačka Ewa Farna. | Foto: František Ortmann/Ceny Anděl

Naživo a předtočené

Moderátorka a zpěvačka Ewa Farna v úvodní choreografii glosovala uplynulý pandemický rok. "Nějak jsme přežili / A hodně písní složili / A někteří mají jinej job / Málokdo nám asi závidí / Že hrajeme spíš do kamer než pro lidi / A endorfiny z hraní / Jsme nahradili otužováním," zazpívala.

Zdůraznila, že za poslední rok nevyšlo málo dobré hudby. "Dneska neřeš antigen / Jenom kdo dostane kolik cen," završila jedno z mnoha předtočených vystoupení, z nichž režie přepínala do studia České televize. V něm ocenění přebírali sošky. Farna střídala projevy s krátkými zpívanými vsuvkami.

Jedna předtočená scéna se odehrávala v planetáriu, kde Farna líčila, jak kdysi měla na zdi pověšený plakát zpěvačky Anety Langerové. Té následně dala prostor, aby s kapelou zahrála skladbu Bílý den z alba Dvě slunce. Později se Farna s baterkou třásla strachy v temném lese. "Víte, jak poznáte zpěvačku na kole? Tak, že má přední reflektor namířený na sebe," žertovala.

Při děkování sponzorům třinecká rodačka z polské rodiny Farna, která také v Polsku studovala, vyzdvihla přínos "veřejnoprávní České televize, o které my si v Polsku můžeme nechat jen zdát".

 

Právě se děje

Další zprávy