Cenu MTV pro českou kapelu obhájili Charlie Straight

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 10. 2011 14:17
Ceny MTV se budou vyhlačovat v listopadu v Belfastu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cenu hudební stanice MTV pro nejlepší české a slovenské umělce získala letos stejně jako v loňském premiérovém ročníku třinecká kapela Charlie Straight. Její fanoušci a diváci česko-slovenské verze stanice jí dali prostřednictvím internetových stránek pořadatelů nejvíc hlasů z pětice nominovaných. Skupina má tak šanci bodovat i v kategorii pro nejlepší hudebníky v Evropě.

Kromě obhájců vítězství byli nominováni i slovenský rapper Rytmus a jeho čeští kolegové ze skupiny PSH, zpěvačka Debbi a Ben Christovao. Vítězná kapela si cenu převezme 30. listopadu na párty, kterou česko-slovenská mutace MTV uspořádá ke druhému výročí svého vysílání.

Lady Gaga
Lady Gaga | Foto: Reuters

Kapela Charlie Straight vznikla v Třinci před pěti lety. Jejími členy jsou zpěvák a kytarista Albert Černý, klávesista Michal Šupák, baskytarista Jan Cienciala a bubeník Pavel Plch. Debutové album She's a Good Swimmer vydali před dvěma lety a loni za desku získali cenu Anděl v kategorii nejlepší album roku; nyní připravují další nahrávku.

Vítěz kategorie nejlepší evropský interpret bude vyhlášen 6. listopadu na galavečeru v Belfastu, který MTV i pro české diváky odvysílá v přímém přenosu. Fanoušci kapele mohou posílat hlasy přes internet do 24. října; vítěz evropské kategorie se pak ještě utká se zástupci dalších kontinentů o vítězství v letos nově zavedené světové kategorii.

Nejvíce nominací na letošní Evropské hudební ceny televize MTV získala americká popová hvězda Lady Gaga; nominována byla v šesti kategoriích. zpěvačka proslavená extravagantní garderobou je favoritkou mimo jiné v kategoriích nejlepší skladba (za Born This Way), pop, živé vystoupení a zpěvačka. Ve všech s ní soupeří její krajanka Kate Perryová, která bude bojovat se skladbou Firework.

Čtěte také:
Ceny evropské MTV slibují souboj Lady Gaga vs. Adele
Andělé bez křídel skončili triumfem Charlie Straight

Lady Gaga se rovněž prosadila dvěma dalšími nominacemi za nejlepší video (opět ke skladbě Born This Way) a za "největší fanoušky", což je letos rovněž nová kategorie.

Čtyřmi nominacemi mezi mužskými interprety se pokusí prorazit zpěvák Bruno Mars, třemi britská zpěvačka Adele, Kanďan Justin Bieber a rocková skupina Thirty Seconds to Mars.

2009: Adele s gramofonky pro nového umělce a za nejlepší popové album (za debutovou desku Chasing Pavements)
2009: Adele s gramofonky pro nového umělce a za nejlepší popové album (za debutovou desku Chasing Pavements) | Foto: Reuters

Loňské předávání cen v Madridu patřilo k nejsledovanějším vůbec. Na stanicích MTV a VIVA je sledovalo 22,2 milionu diváků z celého světa. Na internetu si událost stáhlo 4,5 milionu lidí.

Ceremoniál, který se připodobňuje k americkému modelu showbyznysu, bude přenášen do více než 40 zemí. Přímý přenos z Belfastu bude s českým komentářem vysílat i lokální verze MTV. Udělování evropských cen MTV je jednou z největších událostí ve světě mainstreamového popu mimo území Spojených států, nicméně při srovnání působí pořád EMA dojmem chudšího příbuzného ze zámoří - a navíc je paradoxně často je získávají právě zvučná americká jména.

Historie evropských hudebních cen MTV sahá do roku 1994, od té doby putuje předávání největšími evropskými městy. Před dvěma lety se předávání konalo v Berlíně a v rámci oslav 20 let od pádu Zdi u Braniborské brány odehráli půlhodinový koncert U2. Loňský ročník proběhl v Madridu za účasti Katy Perry. Hosté listopadového ceremoniálu v Belfastu budou ohlášeni v nejbližších týdnech.

MTV Europe začala vysílat v roce 1987 a dlouhou dobu byla jedním z mála skutečně panevropských kanálů. Drobení na regionální stanice začalo o dekádu později, Česká republika na vlastní MTV musela čekat do listopadu 2009.

Stejně jako u jejího amerického sourozence ale platí, že písmeno M v názvu už oficiálně neznamená "music" - což se odráží i v programu hlavní stanice, kde hudbu nahradily hlavně pořady typu reality show. Klipy a koncerty lze najít na specializovaných kanálech jako MTV Two, MTV Base nebo MTV Dance.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy