Čeho se bojí Taylor Swift. Její novinka překonala rekord Spotify i Applu

Reuters ČTK Kultura Reuters, AP, ČTK, Kultura
22. 10. 2022 12:53
Americká zpěvačka Taylor Swift se vrátila k popové hudbě. V pátek ráno vydala desáté studiové album nazvané Midnights, které inspirovaly její bezesné noci a pozdně noční úvahy. Hned v pátek večer streamovací služba Spotify oznámila, že deska překonala rekord a stala se nejstreamovanější za jediný den v historii této platformy.
Nové album Taylor Swift se stalo nejstreamovanější deskou za jediný den v historii Spotify, Apple Music i Amazon Music.
Nové album Taylor Swift se stalo nejstreamovanější deskou za jediný den v historii Spotify, Apple Music i Amazon Music. | Foto: Beth Garrabrant

Stejně tak služby Apple Music a Amazon Music nad sobotním ránem oznámily, že ještě žádná nahrávka u nich za 24 hodin nenasbírala tolik streamů jako Midnights.

Dvaatřicetiletá držitelka 11 cen Grammy, která patří ke komerčně nejúspěšnějším zpěvačkám všech dob, novinku přirovnává ke "koláži různě intenzivních okamžiků, stoupání a pádů, přílivu a odtoku". "Život může být temný, plný hvězd, zamračený, děsivý, nabíjející, žhavý, chladný, romantický nebo osamělý. Stejně jako album Midnights," napsala na Instagram.

Popové album vydala po předloňských dvou písňověji laděných nahrávkách Folklore a Evermore. Obě natočila v době pandemie koronaviru. Folklore pak získalo Grammy pro desku roku.

První singl z nynějšího alba se jmenuje Anti-Hero a doprovází ho videoklip stylizovaný jako ze 70. let minulého století. Taylor Swift v něm hraje ženu, která je sama doma, kde ji přepadnou duchové. Později ji vidíme s dvojnicí a také v rakvi, když se její děti na pohřbu dozvídají, že jim odkázala jen 13 centů. "Podívejte se na moje noční můry a nejhlubší obavy," vyzvala zpěvačka posluchače, když klip nahrála na YouTube.

Součástí desky je dále song Snow On The Beach, který natočila se zpěvačkou Lanou del Rey. "Už dlouho ji obdivuji," zdůvodnila Taylor Swift.

Jiná píseň jménem Lavender Haze odkazuje k americkému slangovému označení pro lásku z 50. let minulého století. Zpěvačka pojem poprvé zaslechla při sledování televizního seriálu Šílenci z Manhattanu.

Album Midnights má celkovou stopáž 44 minut. Už v noci na sobotu však Taylor Swift oznámila na sociálních sítích, že pod názvem Midnights (3am Edition) samostatně vydává sedm dalších písní, které se na desku nevešly. Trvají 25 minut, spočítala agentura AP.

Singl Anti-Hero z nové desky zpěvačky Taylor Swift. | Video: Republic Records

První recenze jsou kladné. "Na desátém albu se Taylor Swif vrací k oslňujícímu synth-popu, jaký známe z jejích nahrávek 1989 nebo Reputation. Texty písní oscilují mezi love story a pomstou," shrnuje časopis Rolling Stone. Podle něj se interpretka zlepšovala i tím, jak poslední roky znovu nahrávala svá předešlá alba. "Je zřejmé, že návrat do minulosti v jejím psaní odemkl něco svěžího," tvrdí Rolling Stone.

Taylor Swift své rané desky jako Fearless nebo Red znovu nahrává a vydává kvůli sporu o autorská práva, jejž vede s manažerem Scooterem Braunem. Projekt teď akorát pozastavila, aby mohla vydat album Midnights.

Podle kritika deníku Los Angeles Times vydání Midnights znamená "návrat popové velikánky". Britské deníky The Guardian a Independent daly albu pět hvězdiček. Podle Guardianu je "skvělé, vyrovnané a vyzrálé", plné fantastických skladeb.

Jiní recenzenti si naopak stěžují na nedostatek potenciálních hitů, například podle listu Evening Standard tu "zcela absentují pecky".

Mnozí tvrdí, že v porovnání se zpěvaččinou starší tvorbou jsou letošní písně temnější. Podle britské BBC je novinka popovější než dvě předchozí tlumenější, akustičtější alba, zároveň ale vyzařuje "určitou folkovost".

 

Právě se děje

Další zprávy