Cee Lo Green vy**ckoval v Británii i Take That

Karel Veselý
11. 10. 2010 9:50
Brity uhranul hit, jehož originál nesmí do rádií
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Americký soulový zpěvák Cee Lo Green vystřelil do čela britského žebříčku se skladbou Fuck You! - jejíž originální verzi nesmí hrát většina rádií v angloamerickém světě. Kromě názvu se expresivní výraz „fuck" objeví v tříapůlminutové písni celkem šestnáctkrát.

Atlantský zpěvák a rapper stejně pomoc rozhlasových dramaturgů nepotřeboval, klip ke skladbě vidělo na portálu YouTube za měsíc devět milionů fanoušků a s takovým virálním větrem v zádech nemohlo být o jeho vítězství vůbec pochyb. Ani když se proti Fuck You! postavil duet Robbieho Williamse a Gary Barlowa nazvaný Shame. Společná píseň někdejších parťáků, která stvrzuje Williamsův návrat k Take That, skončila s výraznou ztrátou na dvojce.

Foto: Aktuálně.cz

Zatímco Williams si prodlužuje čekání na britský hit číslo jedna už na šestý rok, Cee Lo Green zopakoval triumf singlu Crazy, který v roce 2006 nahrál společně s DJem Dangermousem pod hlavičkou projektu Gnarls Barkley - prapodivného párečku, ve kterém se spojil šprt a hýčkaný producent a mužem sametového hlasu a feelingu

Jejich hit se tehdy stal první skladbou, která se dostala do čela žebříčku jen díky prodejům v digitálních obchodech. Následně se na jedničce udržela dlouhých devět týdnů, než ji nahrávací společnost na přání muzikantů stáhla z prodeje.  Crazy se nakonec stal v Británii nejprodávanějším singlem roku 2006.

Pětatřicetiletý zpěvák a rapper Cee Lo Green má za sebou ale také kariéru s hiphopovou skupinou Goodie Mob nebo spolupráci s kolegy OutKast. Fuck You! propaguje jeho třetí sólové album The Lady Killer, které vyjde v listopadu.

Z internetu na vrchol žebříčku

Stejně jako Crazy, i Fuck You! začalo svoji cestu na vrchol ve světě internetu. Skladba postavená na staromilské soulové produkci ve stylu hitové fabriky Motown z šedesátých let se poprvé objevila na YouTube v polovině září, ale tehdy ji ještě doprovázel minimalistický klip, kde se na modrém pozadí pouze střídala slova z textu. I tato verze má dnes přes šest milionů přehrání, další bezmála milion si připsal remix s rapperem 50 Centem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

O popularitě Fuck You! svědčí i to, že během měsíce a půl, kdy nebyla k sehnání v digitálních obchodech s hudbou, se na ní přiživovali mnozí ilegální imitátoři. Jedna taková coververze dokonce na čas figurovala na čísle dvanáct průběžného žebříčku největšího internetového obchodu s hudbou iTunes, než byla pro porušení autorských práv stažena z nabídky.

Foto: Aktuálně.cz

Ačkoliv původní záměr byl zůstat jen u „expresivní" verze skladby, Cee Lo nakonec podlehl tlaku nahrávací společnosti a natočil pro rádia i „slušnou" variantu pojmenovanou Forget You!. Čistá verze boduje i britském v digitálním žebříčku; ve  výsledku obě verze prodaly celkem 107 tisíc kusů, což z něho činí šestý nejrychleji prodávaný singl roku.

Klení nesmí do éteru

Expresivní refrén, v němž Cee Lo spílá své milované za to, že ho nechala, se pochopitelně dostala pod palbu kritiky organizací dbajících na morálku. Rodičovská rada pro televizi (Parents Television Council) prohlásil skladbu za „poslední příklad toho, že zábavní průmysl se ocitl na samotném dně."

Foto: Aktuálně.cz

Cee Lo samozřejmě svoji skladbu bránil a v rozhovoru pro časopis Star prohlásil: „Asi bych neměl být překvapený, sprosté slovo je sprosté slovo, na druhou stranu spousta hudby, kterou slyšíte v rádiu, je mnohem otevřeněji sprostší než tato píseň."

I kvůli problémům s nátlakovými skupinami se skladba nedostala v USA výše než na číslo 21. V dalších částech světa je na tom mnohem lépe. Kromě Velké Británie už stanula na vrcholu také v Holandsku, zatímco v Dánsku, Austrálii nebo Švédsku boduje v Top 10.

Cee Lo nenatočil první hit číslo jedna se slůvkem „fuck" v refrénu. V roce 2004 vedl čtyři týdny britský žebříček americký zpěvák Eamon s naštvaným singlem Fuck It (I Don't Want You Back). Na vrchol doputovala i písňová odpověď F.U.R.B. (Fuck You Right Back) zpěvačky Frankee, která se prohlásila za Eamonovu bývalou přítelkyni, jež byla první skladba věnována.

Počet fucků

Podle Guinessovy knihy rekordů je nejsprostší skladbou v britském žebříčku The Man Don't Give A... od velšské kapely The Super Furry Animals, která použila slovo „fuck" devětačtyřicetkrát. U Eamona se počítání zastaví na čísle 33, o dvě „fuck" méně použila Lily Allen v loňském hitu Fuck You, který ovládl žebříčky v Beneluxu.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě nadávajícího Cee Lo je druhou velkou hvězdou aktuálního týdne v britských hitparádách mladý britský rapper Tinie Tempah. Jeho debutové album The Disc-Overy startuje na čísle jedna,  za což může děkovat především úspěšným singlům z poslední doby.

Written in the Stars dominovalo pořadí před týdnem a tentokrát kleslo na trojku. Tinie má ale v Top 5 ještě jeden zářez - společná skladba se švédským producentským týmem Swedish House Mafia nazvaná Miami 2 Ibiza boduje na čísle pět.

Ještě na chvíli zpět do albového žebříčku, kde na dvojku klesli dva týdny dominující irští rockeři The Script. Třetí je folková skupina Mumford a Sons, která se medailového umístění dočkala přesně rok poté, co vydala debutovou desku Sigh No More.

Čtěte také:
Broken Bells jsou urychlovač hudebních částic
Gnarls Barkley zlobí fanoušky. Pozpátku
Gnarls Barkley: tanec v rytmu epilepse

Pomohla jim určitě nominace na Mercury Prize i nečekaný úspěch v Austrálii, kde nahrávka dobyla číslo jedna. Albu se daří i v USA (boduje už v Top 20) a časopis Billboard o nich nedávno spekuloval jako o možných kandidátech na Grammy v kategorii objev roku. Mimochodem, i jejich video k singlu Little Lion Man nasbíralo (byť skoro za rok) skoro deset milionů shlédnutí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy