Časopis Rolling Stone je dobrý archivář

Pavel Turek
21. 12. 2007 14:39
Výpravná bichle nabízí 500 nejlepších alb

Praha - "Poslouchal jsem pop music, protože jsem se cítil mizerně? Nebo jsem se cítil mizerně, protože jsem poslouchal pop music?" ptá se hlavní hrdina filmu Všechny moje lásky. A ve stejném duchu by se mohli ptát i čtenáři a editoři knihy Rolling Stone: 500 nejlepších alb všech dob.

Nostalgické ladění a posedlost archivářstvím jsou totiž hlavní vlastnosti, které jsou společné jak redakční linii amerického, lety institucionalizovaného časopisu, tak hrdinům adaptace románu Nicka Hornbyho.

Podobně chytrolínské debaty, které spolu vedou tři majitelé obchodu s deskami, nyní může iniciovat i český překlad knihy, jež vychází z ankety slavného magazínu.

Redaktoři Rolling Stonu v roce 2003 redaktoři obeslali 273 osobností činných v hudebním průmyslu od Fley z Red Hot Chili Peppers po viceprezidenta MTV - aby sestavili žebříček svých top desek.

Foto: Aktuálně.cz
       

Výsledkem je publikace, která sice může odstartovat neproduktivní klučičí hádky typu: "Jak to,  že OK Computer od Radiohead je až na 161 místě." Ale ve finále to je spíš uctivá procházku Národním muzeem populární hudby.   

V první desítce si laskavě povšimněte čtyř alb Beatles, dále tu máme Boba Dylana, Beach Boys a Rolling Stones. První zástupce devadesátých let je na 17. příčce - Nevermind od Nirvany.

Kurt Cobain, který na významné ploše svých deníků časopisu spílal a na obálku Rolling Stonu se nechal fotit v triku s nápisem Korporativní časáky jsou furt na pytel, by tím vyznamenáním byl jistě velice potěšen.

Foto: Aktuálně.cz

Třetí tisíciletí vstoupilo do žebříčku nepočítáme-li kompilace klasiků pouze ve dvanácti případech a nejmodernější deskou se stali na 386. místě White Stripes s deskou Elephant.

Pochopitelně, jejich dekonstruktivní retro zvuk je přesně to, co dokáže v publiku časopisu vybudit pocit, že se konečně někdo vrací k tomu autentickému rocku, který vstřebal blues i country. 

Pohled Rolling Stonu je oproti dravému britskému tisku zaměřenému na vyhledávání trendů silně tradiční; ctí otce zakladatele, nezapomíná průkopníky, oprašuje jejich dědictví a hýčká si dobu, kdy se v populární hudbě ještě odehrávaly "opravdové" zlomy nebo revoluce.

Foto: Aktuálně.cz

Bohužel to dělá poněkud školometským způsobem, který si v lecčems nezadá se stárnoucí obtloustlou učitelkou literatury. Ať se snaží jakkoli, nedokáže studenty uvěřitelně přesvědčit, že na Rimbaudovi bylo něco rebelského.

Škoda, že si na stupínek nevzala aspoň 101 největších alb pop-music z Albatrosu.  Ale výpravnou bichlí plnou obrázků a dobře přeložených miniatur se líp mlátí vyrušující frackové po hlavě, případně přes prsty.

Joe Levy: Rolling Stone 500 nejlepších alb všech dob (Rolling Stone 500 Greatest Albums of All Time). Překlad Jan Rejžek, 224 stran, vydal BB art, 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy