Býval Romeo Blue, přijíždí jako hvězdný Lenny Kravitz

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 12. 2014 11:55
Lenny Kravitz českým fanouškům představí 19. prosince v O2 areně své desáté album Strut.
Lenny Kravitz.
Lenny Kravitz. | Foto: Profimedia

Praha - Jeho hudba je inspirovaná šedesátými léty minulého století a jeho "retro" styl spojuje rock, soul, funk, reggae, hard rock, psychedelii, folk a baladu.

Americký rocker a multiinstrumentalista Lenny Kravitz během dvacetileté hudební kariéry prodal více než 38 milionů alb po celém světě. Získal čtyři po sobě jdoucí ceny Grammy a je držitelem rekordu pro nejčastěji oceňovaného umělce v kategorii Nejlepší mužský rockový hlasový výkon.

Kravitz, který je dobře známý i v Čechách, se českým fanouškům představí znovu po třech letech 19. prosince v O2 areně.

Zlatá šedesátá a sedmdesátá

Narodil se 26. května 1964 v New Yorku v rodině bahamské herečky a židovského televizního producenta. Své jméno dostal po strýci, který padl v Koreji. Na bicí začal hrát už v pěti letech. Vyrůstal na Manhattanu pod vlivem hudebního vkusu svých rodičů - R&B, jazzu, klasické hudby, opery, gospelu a blues.

Lenny Kravitz: Get Back.
Lenny Kravitz: Get Back.

Zpívat začal v chlapeckém sboru, v patnácti odešel z domova, bydlel s přáteli. Po vzoru Davida Bowieho začal nosit modré kontaktní čočky, rovné vlasy a změnil si jméno na Romeo Blue. V roce 1978 jej přijali na hudební školu. První hit Let Love Rule nahrál v roce 1987; stejnojmenné debutové album vydal o dva roky později.

Kritikům, kteří mu vytýkají staromilství, vzkazuje: "To nejlepší, co v rocku kdy vzniklo, přišlo v šedesátých a sedmdesátých letech. Tehdy lidi ještě uměli hrát - pak přišly různé mašinky a šlo to do háje."

Několikrát jej zařadili mezi nejvíce sexy muže planety. Jeho náručí prošly například zpěvačky Kylie Minogue, Natalie Imbruglia, Vanessa Paradis či Nicole Kidman, s herečkou Lisou Bonet má dceru Zoe.

Vegetarián a architekt veze album Strut

Retrokrál Kravitz je také vášnivým bytovým architektem a založil si designérskou firmu. Říká, že byty navrhuje, jako kdyby v nich měl sám bydlet. Pro firmu Swarovski navrhl kolekci křišťálových lustrů nazvanou Casino Royale. Rovněž je zapřisáhlý vegetarián a v prosinci 2011 mu udělili francouzský Řád umění a literatury.

Lenny Kravitz: The Chamber (explicit).
Lenny Kravitz: The Chamber (explicit).

V Čechách hrál Kravitz naposledy v roce 2011, kdy jeho téměř dvouhodinovou show podle pořadatelů sledovalo přibližně osm tisíc návštěvníků. Poprvé zde vystoupil v roce 1996 v hale na Výstavišti, podruhé hrál a zpíval o osm let později pod širým nebem v bývalém továrním areálu ve Vysočanech. V roce 2008 koncertoval v O2 areně a o rok později v Brně.

Aktuálně v Praze představí desáté studiové album Strut, které vyšlo letos 23. září. "Tato nahrávka mne přivedla zpět na místo, které na hudbě tak moc miluji, zpět k pocitům, které jsem měl, když jsem byl ještě na střední škole. Je skutečně rokenrolová, je syrová, má duši a vznikla opravdu velmi rychle," uvedl Kravitz, který jako vždy na albu hraje na kytaru, basu, klávesy, bicí a perkuse.

 

Právě se děje

Další zprávy