Být s Liamem je jako uvázat se k tasmánskému čertovi

Pavel Turek, tur
31. 8. 2009 12:55
Hádky mezi Galleghery byly silnější než chuť hrát v Oasis
Foto: Reuters

Londýn - „Chce to víc než jen mít stejnou krev, aby někdo mohl být můj bratr," prohlásil Liam Gallagher v nedávném rozhovoru pro týdeník NME, aby poté dodal: „On nemá rád mě a já jeho."

Naplno tak pojmenoval napětí, které v Oasis vládlo již několik let a vyvrcholilo pár chvil před sobotním koncertem na pařížském festivalu Rock en Seine, kde podle nezaručených zpráv měl Liam během hádky rozlámat jednu z Noelových kytar.

To pak vedlo k onomu velice jemnému a na Oasis nezvykle pokornému prohlášení. "S lítostí, ale i s velkou úlevou vám oznamuji, že dnes večer opouštím Oasis," napsal Noel Gallagher v prohlášení, které zveřejnil na oficiálních internetových stránkách kapely. "Skutečně už nemohu pracovat s Liamem ani o den déle."

Foto: Sony BMG
Čtěte také:
Melt: Poptávka po Oasis převyšuje nabídku
Oasis po letech vyhrabali svou duši
Poslední runda piv jde na Gallaghery
Rozpad Oasis, kytarista Noel Gallagher ohlásil odchod

„Detaily nejsou podstatné a také by jich bylo příliš mnoho. Ale myslím, že máte právo vědět, že už nedokážu snášet slovní a násilné zastrašování vůči mně, mým přátelům a rodině. Nedostatek podpory od managementu a zbytku kapely mi nedává jinou možnost, než se vydat na jiné pastviny," dodává starší z bratrů Gallagherů a výhradní autor Oasis.

 Zpráva o rozpadu Oasis paradoxně přichází v době, kdy zcela ustáli svůj propad. Současné turné je v jejich v historii vůbec největší a poslední dvě alba Don't Believe the Truth a loňské Dig Out Your Soul si opět vysloužila vcelku pochvalné recenze. Po útlumu z přelomu milénia tak kapele začaly díky vytrvalosti svítat vyhlídky na oživění kariéry. 

Foto: SONY BMG

Nicméně pokračující rozkol mezi bratry způsobený dlouholetými hádkami a roztržkami se projevoval i v tom, že interview k propagaci posledního alba absolvovali zásadně odděleně. „Nemám Liama rád," prohlásil suše Noel v březnu v rozhovoru pro měsíčník Q a rozvedl to, že ačkoli jsou oba bratři ženatí a mají děti, nikdy spolu netráví tradiční rodinné víkendy.  

Liam se dokonce během nahrávání Dig Out Your Soul vypařil na pár dnů ze studia, aby se oženil se svojí dlouholetou přítelkyní, zpěvačkou Nicole Appleton, aniž kohokoli z kapely pozval, nebo to čistě jen oznámil. Incident vyvolal takovou hádku, že Liam už nikdy nedokončil natáčení zpěvů do skladeb, které se původně měly objevit na nové desce.

Osobní rozpory - podle Garetha Grundyhu z deníku Guardian-  měly kořeny již v hádce z roku 2000, kdy Liam podle Noela překročil všechny meze, když zpochybnil otcovství jeho dcery Anais; Noel tehdy okamžitě opustil rozběhnuté turné.

Dlouholeté odcizení mělo vliv i na rozdílné názory na směřování  Oasis. Noel si uvědomoval, že kapela se zdaleka nevyjí a nepřekonává takovým stylem jako generačně spříznění Blur nebo Radiohead.  Liam byl striktně tradicionalistický a odmítal i přítomnost kláves na novém albu.

Kytarista britských Oasis Noel Gallagher
Kytarista britských Oasis Noel Gallagher | Foto: MustHear

„Noel je jako člověk, který má na vodítku uvázaného tasmánského čerta," popisuje vztah mezi bratry Danny Eccleston z časopisu Mojo. „To vás vyčerpá. On je chytrý natolik, aby věděl, že bez nich dvou už nebudou Oasis - no, ale už toho možná měl dost." 

To, co publikum od Liama vyžadovalo: Být arogantní, namyšlená rocková hvězda, se v rámci kapely a ještě ke všemu rodiny, nedalo snést.

Pokud se dá brát Noelovo rozhodnutí vážně, odcházejí Oasis de facto v nejlepším v momentě, kdy se jim znovu podařilo zvednout kariéru ze země. Ustáli hubená léta a v době, kdy publikum hledá v nepřehledném internetovém terénu jistoty a přeje reunionům, se dočkali se rehabilitace, ačkoli měli výdrž nikdy neodejít.

Viděno optikou britpopové války dvou největších hvězd druhé poloviny devadesátých let, která je pronásleduje až dodnes, se dá rok 2009 vidět jako test optimismu a pesimismu. Buď to pro vás bude už napořád čas, kdy se dali znovu dohromady Blur, nebo rozpadli Oasis.  

 

Právě se děje

Další zprávy