Bubeník Foo Fighters si ve filmu zahraje Iggyho Popa

Kultura Kultura
6. 6. 2012 16:34
Taylor Hawkins dostal roli ve snímku o rodišti punku CBGB
Taylor Hawkins, bubeník kapely Foo Fighters
Taylor Hawkins, bubeník kapely Foo Fighters | Foto: Leee Black Childers/Redferns

New York – Jen málokterému hudebnímu klubu se dostalo takového věhlasu jako někdejšímu newyorskému sídlu punku CBGB. Letos mu byla složena pocta v podobě zahájení natáčení snímku nazvaného prostě „CBGB“ a nyní se začíná rozšiřovat i jeho herecké obsazení. Do těsných džínsů proto-punkového nestora Iggyho Popa se navlékne Taylor Hawkins – bubeník kapely Foo Fighers – a půjde o jeho první velkou hereckou roli.

Dosud si Hawkins střihl pouze malé cameo se spoluhráčem Davem Grohlem v loňském filmu Mupeti. Postava Iggyho Popa ztvárněná někým jiným se pak na velkém plátně objeví vůbec poprvé. Ikonický punker byl zatím pouze předlohou postavy Curta Wilda v hudebním filmu Sametová extáze z roku 1998, kde jej hrál Ewan McGregor.

Iggy Pop na fotce z roku 1970
Iggy Pop na fotce z roku 1970 | Foto: Aktuálně.cz

Příběh bude sledovat počínání jeho ředitele Hillyho Kristala, který původně malý folkový klub (CBGB je zkratkou celého názvu Country BlueGrass and Blues and Other Music For Uplifting Gormandizers) založený v roce 1973 přetvořil v kolébku punku a domov rockové hudby.

Klub byl synonymem punku až do roku 2006, kdy došlo k jeho uzavření kvůli problémům s placením nájmu. Aktuálně však vyvstávají snahy o jeho obnovení a obzvlášť nedávná koupě prostoru skupinou investorů, která chce pod jeho hlavičkou v New Yorku uspořádat hudební festival, vypadá nadějně.

Svůj první koncert v CBGB měla například kapela Ramones, ale začínaly zde také ikony new wave Talking Heads, Television nebo zpěvačka Patti Smith. Legenda praví, že právě zde se měl zrodit hudební žánr punkrock. Pro hraní v klubu měl majitel v jeho začátcích jedinou podmínku – kapely musely hrát pouze své vlastní písně. Hilly Kristal zemřel v roce 2007 na rakovinu plic.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hawkins jakožto Iggy Pop rozšiřuje už tak vcelku zajímavé herecké obsazení. Zakladatele Kristala ztělesní britský herec Alan Rickman, jeden z hrdinů filmové ságy o Harrym Potterovi Rupert Grint ztvární mladého kytaristu Cheetaha Chromea ze skupiny The Dead Boys, herečka a příležitostná modelka Malin Åkerman si zase střihne Debbie Harry z kapely Blondie.

Dále se ve filmu objeví Mickey Sumner (jako Patti Smith), Johnny Galecki (televizní manažer Terry Ork), Steven Schub (Dee Dee Ramone), Evan Alex Cole (Richard Hell), Peter Vack (Legs McNeil) nebo Kerry Bisché (Mary Harron).

Natáčení by mělo v nejbližší době začít, režisér Randall Miller jej ohlašoval právě na letošní červen. Do kin by pak film měl pravděpodobně přijít příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy