Bubeník Beatles Ringo Starr vystoupí v červnu v Praze

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 3. 2011 13:49
Zahraje s All-Starr Band 29. června v Kongresovém centru
Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Bývalý člen legendárních Beatles a jeden z nejslavnějších bubeníků planety Ringo Starr se poprvé představí českému publiku. Se svou doprovodnou kapelou All-Starr Band vystoupí 29. června v pražském Kongresovém centru. 

Sedmdesátiletý Starr, občanským jménem Richard Starkey, se v Praze zastaví na evropském turné. Podle organizátorů koncertu zatím není jasné, jak dlouho se bývalý "brouk" v Praze zdrží.

Bubeník, zpěvák, skladatel a příležitostný herec Starr na koncertě připomene nejen tvorbu slavné liverpoolské čtyřky, ale také svou vlastní. Zaznít by měly písničky z jeho sólových desek včetně nejnovější nazvané Y Not. Na albu spolupracoval například se zpěvačkou Joss Stoneovou nebo se svým bývalým spoluhráčem Paulem McCartneym.

Foto: Aktuálně.cz

Ten je z  někdejších členů legendární sestavy Beatles jediný, koho čeští posluchači dosud naživo mohli vidět. V roce 2004 úspěšně vystoupil pod širým nebem v pražských Vysočanech. Není ale jisté, zda podobný úspěch zaznamená i druhý žijící exbeatle. "Nové McCartneyho písně jsou současné a obstojí bez problémů i dnes. To samé ale asi nebudu moci říci o autorské tvorbě Ringo Starra," říká kritik a muzikolog Aleš Opekar.

Liverpoolský rodák Richard Starkey, který ke svému uměleckému jménu přišel vzhledem k oblibě v prstenech (Ringo) a zkrácením příjmení (Starr), začal s tehdy ještě neznámými Beatles hrát v roce 1962. Za bicí soupravou tehdy nahradil Peta Besta. Jeho předchůdce loni vystoupil v Praze v Českém muzeu hudby v rámci doprovodného programu výstavy Beatlemánie!

Přestože se Starr v Beatles skladatelsky příliš nerealizoval, svérázným, ale jednoduchým stylem se významně podílel na jejich zvuku. V menší míře se uplatnil i jako zpěvák. Nazpíval hity With A Little Help From My Friends, Yellow Submarine nebo Octopus' Garden.

Věnoval i filmu - v Kouzelném Kristiánovi si zahrál po boku Petera Sellerse, ve snímku Sextette mu byli partnery Timothy Dalton či Mae Westová.

Vstupenky mohou zájemci koupit v síti Ticketportal. Ceny se pohybují v rozmezí od 790 do 4990 korun, prodávat se budou od 21. března.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy