Brno rozezní jazz, do moravské metropole přijede Joe Lovano i Chris Potter

Kultura Kultura
21. 3. 2017 11:01
Mezinárodní jazzový festival otevře koncert saxofonového mistra Joe Lovana a českého kytaristy a skladatele Davida Dorůžka. Zcela vyprodán je dubnový koncertní večer na kterém zahraje mimo jiné brněnská filharmonie společně s Danem Bártou a triem Roberta Balzara.
Chris Potter při koncertě.
Chris Potter při koncertě. | Foto: JazzFestBrno

Jazzoví fanoušci si na jaře užijí. Ve čtvrtek totiž začíná již 16. ročník mezinárodního festivalu JazzFestBrno, na kterém se představí hudebníci domácí i zahraniční scény.

Na prvním koncertě v Sony Centru zahraje saxofonový mistr Joe Lovano, držitel Grammy, a český kytarista a skladatel David Dorůžka. "V kapele Classic Quartet zkoumá Joe Lovano bohatou historii mainstreamového jazzu přes swing a bebop, vždy s přidáním vlastního faktoru X, který jej vynesl na jazzový piedestal," uvedli organizátoři festivalu.

Afro-americký hudební styl bude reprezentovat pianista Chick Corea, jenž je držitelem dvaadvaceti Grammy, bubeník Steve Gadd nebo saxofonista Chris Potter.

V září přijede Diana Krall

K vidění bude také přehlídka českých hudebníků. Jedním z nejzajímavějších je český držitel dánského ocenění za hudební objev roku saxofonista Luboš Soukup. Spolu s beninským kytaristou a zpěvákem Lionelem Louekem zahraje na konci března.

"Začlenění muzikanta s africkými kořeny do autentického evropského kvarteta slibuje jedinečný zážitek plný silných melodií a rytmů a samotný bandleader slibuje doslova rituál radosti jak pro muzikanty, tak pro posluchače," tvrdí pořadatelé.

Zcela vyprodán je dubnový koncertní večer kamerunského muzikanta Richarda Bona s kapelou Mandekana Cubano a brněnské filharmonie společně s Danem Bártou a triem Roberta Balzara.

Oficiální program festivalu potrvá od 23. března do 4. května. V září se však jazzoví fanoušci můžou těšit ještě na brněnský koncert americké zpěvačky Diany Krall.

Od poslední desky se mi děly samé temné věci, blízkost smrti blízkých člověka otupí, k nemoci se musíte postavit čelem, sebelítost je smrtící. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy