Brno rozezněl progresivní pop, začal festival Pop Messe

ČTK ČTK
23. 7. 2021 20:05
Zájemci o progresivní populární hudbu si tento pátek a sobotu v Brně užívají festival věnovaný výhradně tomuto stylu. Brány prvního ročníku akce nazvané Pop Messe se otevřely v pátek po poledni. Dvě pódia se nacházejí v areálu bývalého fotbalového stadionu za Lužánkami, jedno na Moravském náměstí.

Vstupenku je možné koupit na místě. Diváci se však musí prokázat negativním testem na koronavirus nebo potvrzením o očkování či prodělání nemoci.

Hudba bude za Lužánkami znít až do sobotního večera. "Areál je hrozně zajímavý, na podobném festivalu jsem ještě nebyla. Zatím je tu málo lidí, což mi vyhovuje, ale atmosféra je tu už teď úžasná," říká návštěvnice Monika z Bratislavy, která se nejvíc těší na večerní vystoupení rakouských HVOB.

Elektronické duo z Vídně v původním programu festivalu nebylo. Pořadatelé jej oslovili poté, co se z účasti omluvily francouzské taneční trio Acid Arab a česká kapela Midi lidi. Atmosféru stadionu za Lužánkami si pochvaluje také Jan Kratochvíl, člen dua Dva. "Na zarostlém fotbalovém stadionu se mi hrálo dobře. Překvapilo mě, kolik i v jednu odpoledne přišlo lidí. Přitom před koncertem tu nebyl skoro nikdo," poznamenává.

Právě vystoupení dvojice, která se zaměřuje na alternativní hudbu, akci odstartovalo. Sešlo se zhruba 100 fanoušků, kteří se po skončení koncertu přesunuli k vedlejšímu pódiu poslechnout si kapelu Sinks.

V pátek ještě zahrají 52 Hertz Whale ze Slovenska, Dorian Concept z Rakouska, nizozemské duo Weval nebo česká kapela Buty. V sobotu se fanoušci mohou těšit na skupinu Zrní, německé elektronické duo Modeselektor nebo estonského rapera a konceptuálního umělce Tommyho Cashe.

Do areálu Pop Messe nelze přijít s vlastním jídlem a pitím, jsou tu ale stánky s občerstvením, kde lidé ochutnají různé světové kuchyně. Zkrátka nepřijdou ani vegetariáni a vegani. Odpočinout si lze na lehátkách, které u svého stanu připravila Moravská galerie.

Kapacita za Lužánkami je omezená na 2500 návštěvníků. Čtyři dny před zahájením pořadatelé oznámili rozšířený program. Z technických a kapacitních důvodů areálu, restrikcí či překážek v okolí stadionu přidali DJ stage na Moravském náměstí u Jošta. Oba dny se zde bude hrát od půl třetí odpoledne do desáté večer, vstup sem je zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy