Na brněnský Jazzfest přijede big band Marii Schneiderové nebo klavírista Mehldau

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 11. 2021 18:59
Příští ročník brněnského Jazzfestu se ponese ve znamení big bandů a propojování světových hvězd s českými hudebníky. Přes trvající nejistotu v branži, kterou způsobuje pandemie koronaviru, pořadatelé představili základ programu. Slibují koncerty big bandu Marii Schneiderové, Clayton-Hamilton Jazz Orchestra se zpěvákem Danem Bártou či pianisty Brada Mehldaua.
Šedesátiletá Maria Schneiderová je přední americká jazzová skladatelka a dirigentka.
Šedesátiletá Maria Schneiderová je přední americká jazzová skladatelka a dirigentka. | Foto: Briene Lermitte

"Přidáme-li k tomuto výčtu už dříve oznámené a velmi rychle vyprodané vystoupení Jacoba Colliera a několik koncertů přesunutých na rok 2022 z dřívějška, mezi nimi třeba ten kytaristy Pata Methenyho či britského tria GoGo Penguin, čekají nás hudebními zážitky nabité měsíce," avizuje umělecký ředitel festivalu a kytarista Vilém Spilka.

Jazzfest odstartuje 16. ledna koncertem právě GoGo Penguin, kteří existují devět let a vydávají u francouzské pobočky vydavatelství Blue Note Records. Melodickými linkami a sofistikovanou harmonií připomínají typické klavírní trio vycházející z jazzu a klasické hudby, rytmy však čerpají spíše z elektronické muziky.

Šedesátiletá přední americká skladatelka a dirigentka Maria Schneiderová se svým orchestrem vystoupí 2. února v Sono Centru. Na posledním albu Data Lords se inspirovala kontrastem digitálního a přirozeného světa. Za album získala dvě ceny Grammy, dohromady jich má na kontě sedm.

Schneiderová je mimo jiné známá tím, že svou hudbu neposkytuje zdarma streamovacím službám jako Spotify či YouTube. Její rozmanitá tvorba stírá hranice mezi žánry, opakovaně obsazuje přední příčky v anketách časopisů DownBeat a JazzTimes.

Renomovaný Clayton-Hamilton Jazz Orchestra se v Sono Centru představí 14. března s českým zpěvákem Danem Bártou. "John Clayton pro Dana Bártu exkluzivně na míru zaranžuje několik skladeb. Ty zazní jak za doprovodu celého orchestru, tak komornějšího obsazení. Pro Bártu to představuje další výrazný krok v jeho už tak úspěšné kariéře," míní dramaturg Spilka.

Orchestr v polovině 80. let minulého století založili saxofonista Jeff a kontrabasista John Claytonovi s bubeníkem Jeffem Hamiltonem, dodnes uvádá tón současného bigbandového zvuku. Brněnský koncert zpestří americká zpěvačka René Marie a japonská varhanice Akiko Tsuruga.

Na záznamu z festivalu Jazz à Vienne hraje orchestr Marie Schneiderové skladbu Hang Gliding. Foto: Briene Lermitte | Video: Mezzo

Jedenapadesátiletý americký pianista Brad Mehldau vystoupí s Filharmonií Brno 6. března v Mahenově divadle. Základem programu bude hudba Johanna Sebastiana Bacha, které klavírista věnoval nedávné album After Bach. Obsahuje skladby barokního skladatele, přičemž po každé následuje Mehldauova kompozice inspirovaná tím, co jí předcházelo.

Festival dále nabídne koncerty kontrabasisty Christiana McBridea s formací Inside Straight nebo beninského kytaristy Lionela Louekeho. Kvůli pandemii je navíc stále odložených několik velkých akcí z letošního 20. ročníku. Postupně by brněnské publikum mělo zažít ještě zpěváky Lizz Wrightovou a Gregoryho Portera, bubeníka Davea Weckla či saxofonistku Nubyu Garciu.

Pořadatelé dále jednají o náhradních termínech vystoupení baskytaristy Marcuse Millera nebo saxofonisty Joshuy Redmana.

 

Právě se děje

Další zprávy