Brněnský Jazzfest oslaví jubileum, přijedou Corea nebo Salvantová

ČTK ČTK
24. 11. 2020 13:37
Pořadatelé brněnského Jazzfestu věří, že se jim na jaře podaří uspořádat 20. ročník přehlídky. V pondělí oznámili první hvězdy, mezi nimiž jsou klavírista Chick Corea, kytarista Vicente Amigo, zpěvačka Cécile McLorin Salvantová a britské trio GoGo Penguin.
Festival v Janáčkově divadle zahájí třiadvacetinásobný držitel Grammy, klavírista Chick Corea.
Festival v Janáčkově divadle zahájí třiadvacetinásobný držitel Grammy, klavírista Chick Corea. | Foto: Toshi Sakurai

Součástí příštího ročníku budou také některé koncerty odložené z letoška, kdy festival zasáhla koronavirová opatření.

"Už letos na podzim jsme si vyzkoušeli organizaci několika koncertů za zpřísněných hygienických podmínek, kde vše fungovalo na výbornou, takže o to víc věříme, že se nám koncerty podaří uspořádat i v příštím roce," říká výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

Plánovaná místa konání jsou flexibilní a umožní reagovat na aktuálně platná opatření.

Jubilejní ročník zahájí 7. března v Janáčkově divadle třiadvacetinásobný držitel ceny Grammy Chick Corea s triem Vigilette. Na stejném místě se 26. dubna prolne jazz a flamenco při vystoupení kytaristy Vicenteho Amiga.

Oslavu Mezinárodního dne jazzu obstará 30. dubna v Besedním domě Cécile McLorin Salvantová, která získala Grammy v kategorii vokálního jazzu třikrát v průběhu čtyř let.

"Narodila se na Floridě rodičům pocházejícím z Francie a Haiti a její multikulturní kořeny se zrcadlí i v její tvorbě," doplňuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Trio GoGo Penguin zahraje 22. dubna v Sono Centru. Z letoška jsou na příští rok přesunuty koncerty zpěvačky Lizz Wrightové, saxofonisty Joshuy Redmana, trumpetisty Erika Truffaze a kytaristy Pata Methenyho.

Kompletní program pořadatelé zveřejní v lednu. Plánují také oslavu výročí, konat by se měla začátkem června v Divadle Husa na provázku. "Zatím jen prozradím, že se na třech pódiích sejde špička české scény a že půjde vlastně o jednodenní festival ve festivalu s množstvím koncertů, ale i výstavou, workshopy, jam sessions a příležitostí k setkávání hudebníků i jazzových fanoušků," naznačuje Spilka.

Letošní ročník Jazzfestu byl vzhledem k okolnostem plný nejen hudební, ale také organizační improvizace. Přesto se povedlo uspořádat několik koncertů, zářijové vystoupení izraelského kontrabasisty Avishaie Cohena považují pořadatelé za malý zázrak.

 

Právě se děje

Další zprávy