Britská písničkářka PJ Harvey poprvé zatřese Českem

Pavel Kroulík
4. 8. 2011 13:23
V Lucerně představí letošní album Let England Shake
Foto: Universal

Praha - Britská zpěvačka a skladatelka PJ Harvey poprvé přijede do Česka.  Vystoupí 27. října ve Velkém sále pražské Lucerny, lístky budou v prodeji od 8. srpna v síti Ticketpro za 1 190 korun. 

Alternativní hvězda a jedna z nejvlivnějších osobností současné hudby při své české premiéře představí letošní, koncepční album Let England Shake o kořenech moderní anglické identity. Deska patří mezi nejvýše hodnocené nahrávky letošního roku.

Foto: Aktuálně.cz

Nedávno byla nominována na prestižní britskou Mercury Prize a může tak zopakovat deset let staré vítězství zpěvaččina alba Stories from the City, Stories from the Sea. Tato v její diskografii dosud nejúspěšnější položka ovlivněná pobytem v New Yorku vyhrála Mercury Prize v roce 2001 a PJ Harvey se tehdy stala prvním ženským interpretem,  který zvítězil za dobu trvání soutěže.

PJ Harvey (1969) je hlavně zpěvačka, kytaristka a skladatelka, ale hraje i na piano, saxofon, varhany, basu a nejnověji i na autoharfu (akustický nástroj podobný citeře). V mládí, které strávila na ovčí farmě, ji prý hudebně ovlivnilo blues, jež poslouchali rodiče. Za stejně silnou inspiraci ale označuje Captaina Beefhearta.

A její hudební směřování je vskutku stejně nevyzpytatelné jako hudba kultovního experimentátora. Všechna alba vždy přinášejí ostrý zvrat k nepoznání od předešlé tvorby - přitom vše vypadá, že právě její aktuální poloha je přirozená, jako by k ní patřila odjakživa.

Čtěte také:
PJ Harvey pomocí poezie otřásá britskými komplexy
PJ Harvey píše po černé tabuli bílou křídou
Odvážná PJ Harvey posluchače svádí i posílá k šípku

První Dry (1992) a následující album Rid Of Me, které zvukově nabrousil Steve Albini, byly výplodem agresivní dívenky, jež se obula do martensek i do ženské sexuality. To Bring You My Love vzalo na milost syntezátory a glamrockovou stylizaci. Zadumanou tvář nastavilo deštné Is This Desire? A zmíněné, euforicky nezlomné Stories From The City, Stories From The Sea vydané v roce 2000 získalo po událostech z 11. září význam nostalgické tryzny.

Foto: Aktuálně.cz

Na Uh Huh Her v roce 2004 reagovala po svém na aktuální art-punkový trend, což korespondovalo s jejím životem v ústraní v britském Dorsetu. Na White Chalk (2007) se zase vrhla se zaujetím samouka k piánu a nazpívala písně plné čirého smutku.

Na svém osmém, letošním albu Let England Shake jde hlavně o tematickou změnu: zpěvačka odvrátila pozornost od vnitřního světa k tomu vnějšímu - k rozpoložení své domovské země a její (post)koloniální minulosti. Album nahrané v dorsetském kostele z 19. století nasává z historických faktů, přesto se zpěvačce podařilo vykreslit zatím nejpoetičtější obrazy - jak textově, tak hudebně.

PJ Harvey je kromě Mercury Prize držitelkou sedmi nominací na BRIT Awards a pěti nominaci na Grammy. Spolupracovala s řadou dalších osobností, mezi něž patří Nick Cave, Thom Yorke, Björk, Tricky, Sparklehorse, nebo Mark Lanegan. Mezi její dlouholeté spoluhráče patří Rob Ellis a Mick Harvey a především John Parish, se kterým natočila několik společných projektů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy