Brit Awards: novou generaci popu táhnou dívky

Karel Veselý
19. 1. 2010 12:40
V nominacích je Florence and the Machine i Lily Allen

Londýn - V Londýně byly vyhlášeny nominace na letošní hudební ceny Brit Awards a  porota tentokrát vsadila na kouzlo ženské krásy a progresivního mládí.

Současně na nostalgii po starých zlatých časech, kdy domácím žebříčkům nevládly umělohmotné hvězdy z televizních karaoke soutěží: kromě výročních cen se totiž 16. února bude v Londýně udělovat i ocenění za nejlepší nahrávky posledních třiceti let.

Předávání MTV Video Music Awards 2009 - Lady GaGa
Předávání MTV Video Music Awards 2009 - Lady GaGa | Foto: Reuters

Britská odpověď na americké Grammy letos slaví třicáté výročí (ceny britské asociace hudebního průmyslu se poprvé udělovaly v roce 1977, pak ale přišla pětiletá přestávka a na tradici se navázalo v roce 1982.)

Dva vítězové Brit Awards už jsou jasní v tuto chvíli. Zpěvačka Ellie Goulding získá po svém triumfu v anketě BBC Sound Of 2010 automaticky také cenu pro budoucí objev nazvanou Critics' Choice. A Robbie Williams si odnese cenu za výjimečný přínos britské hudbě - svoji celkově už dvanáctou v kariéře.

Že by mu tím snad porotci naznačovali, že má v pětatřiceti pomýšlet na hudební důchod? Aby mu nebylo smutno, přihodili mu ještě nominaci v hlavní kategorii zpěváků. Williams je také zatím jediným potvrzeným hostem slavnostního večera.

Nový britský pop se hlásí o slovo

Foto: Aktuálně.cz

Nejprestižnější nominace v hlavních kategoriích - deska roku a zpěvák, zpěvačka nebo skupina - si odnášejí debutující zpěvačka Florence Welch alias Florence & The Machine, kolegyně Lily Allen, kapela Kasabian, písničkář Paolo Nutini a rapper Dizzee Rascal. Jeho album Tongue N Cheek je z nominované albové pětky jediné, které nevedlo britský žebříček, zato z něj pochází hned tři hity číslo jedna.

Až na Robbieho Williamse chybí v hlavních kategoriích osvědčená jména hvězd, což je třeba připsat porotcům k dobru - nakonec naštěstí nedošlo ani na Susan Boyle. Stejně jako Grammy nebo Andělé musí Brit Awards vyvažovat kvalitu s vkusem primetimeového diváka, který ceny sleduje v televizi.

Jistou úlitbou je tak zařazení Leony Lewis a skupiny JLS, kteří si cestu do žebříčků našli přes talentové soutěže. Chlapecká sestava JLS se o titul kapela roku utká třeba s alternativci Friendly Fires nebo Doves.

Nominace vcelku věrně odráží současný stav v britském popu, v němž se o slovo hlásí nová generace, kterou vpřed táhnou dívky - od Bat for Lashes přes La Roux až po Pixie Lott. Posledně jmenovaná má naději ve třech kategoriích, Lily Allen může s písní The Fear získat cenu za nejlepší singl, o níž rozhodují posluchači komerčních rádií.

Florence & The Machine, jejíž album Lungs právě vede ostrovní hitparádu, je pak favoritkou v kategorii největší průlom roku. Znovu se tak ukazuje, jaký cit pro novou hudbu - a samozřejmě také vliv, se kterým ho pak uplatní - mají britští kritici.

Zpěvačka Lily Allen
Zpěvačka Lily Allen | Foto: Reuters

Loni ji publicisté vybrali do finální pětky v anketě BBC Sound of 2009 a právě na loňských Brit Awards jí udělili cenu Critics' Choice.

Florence jako jedna z mála neodpovídá převládajícímu diskotrendu a inspiraci 80. lety: se svými psychedelickými texty a folkovou instrumentací  hrabe spíš v 70. letech; od věci není ani srovnání s vlnou písničkářek reprezentovaných PJ Harvey.

Sedmdesátiletý bluesman i miláčci kritiky

Britové udělují ceny i zahraničním interpretům a letos jejich nominace připravily nejedno překvapení. Dvakrát se do nich vešli američtí Animal Collective, miláčci hudebních kritiků z alternativních médií. Jejich album Merriweather Post Pavilion se tak utká třeba s Black Eyed Peas, Jay-Z nebo australskými elektroniky Empire of the Sun.

Foto: www.mikasounds.com

Čtěte také:
GaGa je monstrum, jež zrodila voyeurská popkultura
Lily Allen zazpívá Husákovým i Havlovým dětem
Starý hřebec zpívá oplodňováky pro pamětníky

 

Nominace na nejlepšího zpěváka v mezinárodní kategorii se dočkal i bluesman Seasick Steve, kterému k opožděné slávě pomohlo před třemi lety vystoupení v show Joolse Hollanda na BBC. Muž, který si není jistý svým datem narození - ale prý to bylo někdy kolem roku 1940 - si už zahrál i na festivalech v Glastonbury či Readingu a za vydělané peníze si konečně mohl koupit svůj vysněný traktor John Deere.

Přehled všech nominací najdete zde

V nominacích samozřejmě nechybí všudypřítomná Lady Gaga. Zpěvačka, která loni v Británii prodala nejvíc singlů, jako jediná získala v mezinárodních kategoriích všechny tři možné nominace.

Nostalgická cena pro Coldplay nebo Collinse?

V polovině února se bude také udělovat cena za nejlepší britské nahrávky posledních třiceti let; nominace určil seznam nejprodávanějších alb. Ve vybrané desítce jsou hvězdy z posledních let jako Duffy či Keane i britpopová klasika Oasis a Travis.

Foto: Aktuálně.cz

Šanci ale má také nahrávka Brothers In Arm od Dire Straits z roku 1985 nebo No Jacket Required Phila Collinse ze stejného roku. O vítězi rozhodnou posluchači BBC Radio 2.

Udělovat se bude také cena za nejpamátnější vystoupení na Brit Awards, jejíž nominace budou vyhlášeny v sobotu 23. ledna v televizní show, kterou bude uvádět Mel B. Mezi favority je vystoupení jejích Spice Girls z roku 1998, ale také provedení skladby Earth Song Michaela Jacksona narušené Jarvisem Cockerem z Pulp v roce 1996.

 

Právě se děje

Další zprávy