Brit Awards: Lady Gaga pokazila Britům oslavy

Karel Veselý
17. 2. 2010 9:20
Americká zpěvačka si odnesla tři trofeje
Lady Gaga si místo obličeje pořídila krajkoví.
Lady Gaga si místo obličeje pořídila krajkoví. | Foto: Reuters

Londýn - Měl to být velký večer britských zpěvaček, slávu jim ale při úterním předávání Brit Awards ukradla Lady GaGa. Americká zpěvačka proměnila všechny tři nominace v mezinárodních kategoriích.

Dvakrát se radovala britská klučičí kapela JLS a cenu za nejlepší desku roku převzala za nahrávku Lungs zpěvačka vystupující pod jménem Florence & The Machine.

Foto: Aktuálně.cz

Přesně před rokem asistovala Lady GaGa při závěrečném medley hitů Pet Shop Boys, kterou duo oslavilo Brit Awards za celoživotní dílo. Gaga si zazpívala úryvek z jejich písně What Have I Done to Deserve This? a leckoho možná tehdy s refrénem napadlo, proč si Pet Shop Boys vybrali zrovna ji.

Neil Tennant a Chris Love v tom ale měli jasno. O dvanáct měsíců později se Gaga do londýnského Earls Court triumfálně vrátila a na Brit Awards 2010 zastínila všechny domácí hvězdy.

GaGa večírek

Zatímco na Grammy vyhrála jen dvakrát, v Londýně GaGa postupně převzala sošky za největší objev, nejlepší ženskou zpěvačku a nejlepší album v mezinárodní kategorii. "Jen v mužské kategorii těsně prohrála," utrousil komik Peter Kay, který se ujal role konferenciéra večera. Maximální možný počet cen uzmula naposledy sestava Scissor Sisters před pěti lety.

Lagy GaGa potvrdila, že loňský rok v popu byl především její záležitostí. Pro ty, kteří pochybovali, vystřihla výtečnou intimní klavírní verzi skladby Telephone a postmoderně zašmodrchanou Dance In The Dark ze svého aktuálního EP The Fame Monster. Mnohem více než futuristickými šaty ale tentokrát nevyzpytatelná "robotí" žena překvapila slzami v očích. Nejspíše ani nebyly součástí uměleckého konceptu, ale znakem skutečného dojetí.

Přehled vítězů i nominovaných najdete zde

Jednu z cen věnovala Alexanderu McQueenovi, britskému módnímu návrháři, který minulý čtvrtek spáchal sebevraždu. Lady GaGa patřila mezi jeho zákaznice; stejně jako Rihanna nebo Björk.

Oasis: nejlepší album posledních třiceti let

Foto: Reuters

Vítězství Lady Gaga bylo asi jediný očekávaný triumf večera a pořadatelé mohli být z průběhu úterního ceremoniálu trochu smutní. Kromě trochu těžkopádného Petera Kaye ho poznamenaly hlavně trapné technické problémy s mikrofonem, které umlčely třeba děkovnou řeč Lily Allen.

Hlavně ale nedošlo na mediálně vděčný triumf britských zpěvaček, které předtím ovládly nominace, a už vůbec se nepovedly oslavy třicátého udělování Brit Awards.

Cenu za nejlepší britské album od roku 1977 totiž posluchači Radio 2 přiřkli desce What's The Story (Morning Glory) kapely Oasis, která je už nějaký ten měsíc v těžkém rozkladu. Pořadatelé se tak sami chytili do pasti a místo triumfálních ovací cenu raději odsunuli na začátek večera.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

O zbytek se postaral Liam Gallagher, který místo děkovné řeči vzkázal přes televizní obrazovku vyhozenému bratrovi Noelovi, že kapela bude pokračovat i bez něj. Pak sošku i mikrofon mrštil do publika.

Retro cena pro Spice Girls

Další retro cenu - za nejpamátnější vystoupení na Brit Awards - si odnesly Spice Girls. Jejich vystoupení z roku 1997 vybrali diváci ranní show na britské stanice ITV. Cenu převzaly ale jen dvě z pětice Spajsek - Geri Halliwell a Mel B. Vypadá to, že na jejich druhý comeback si ještě budeme muset počkat; už teď se mluví o úvodním ceremoniálu londýnské olympiády v roce 2012.

Očekávaný triumf britských zpěvaček se nakonec smrskl jen na cenu za nejlepší desku, kterou si odnesla irská zpěvačka Florence & The Machine za album Lungs. V sólové ženské kategorii se vítězství dočkala Lily Allen.

Foto: Reuters

Místo holek se radovali kluci z kategorie "urban pop". Loňský žebříčkový přeborník rapper Dizzee Rascal je nejlepším britským sólovým interpretem a dvě ceny si z večera odnáší boyband JLC, který navázal na své úspěchy ze soutěže X Factor.

Mají nejlepší singl za Beat Again a překvapivě ovládli i kategorii pro objev roku. Tady je ale třeba dodat, že obě ceny udělovali diváci: první čtenáři The Sun a druhou posluchači Radio 1.

Nejlepší britskou kapelou jsou podle porotců Brit Awards manchesterští Kasabian, kteří se loni vrátili po třech letech s albem West Ryder Pauper Lunatic Asylum.

Robbie Williams naposledy?

Robbie Williams a jeho děkovná řeč za ocenění "celoživotní" práce.
Robbie Williams a jeho děkovná řeč za ocenění "celoživotní" práce. | Foto: Reuters

Cenu za celoživotní výkon dostal Robbie Williams, pro kterého byla už šestnáctá v kariéře. Nechci malovat čerta na zeď, ale možná že byla jeho poslední. V mužské kategorii ho předtím porazil Dizzee Rascal a závěrečná směska hitů prozradila, že Williamsův proslulý bavičský faktor klesl o spoustu levelů. Teď už ho nejspíše zachrání jen další swingové album.

Pořád to ale bylo lepší než o chvíli před ním opravdu děsivá Cheryl Cole zpívající na playback. Chvíli to i vypadalo, že nejen zpívá, ale i tančí na jinou píseň.

Tradici mezižánrových duetů ceremoniálu Brit Awards tentokrát naplnili Florence Welsh (Florence & The Machine) a Dizzee Rascal, kteří předvedli You've Got The Dirtee Love  - coververzi hitu You Got the Love z roku 1991 v podání The Source and Candi Staton. Skladba se těsně po skončení ceremoniálu začala prodávat i na iTunes a určitě v neděli zasáhne do první desítky na žebříčku.

Foto: Reuters

Je to další důkaz, že pořadatelé se Brit Awards snaží úzce propojit se světem masového popu. Na seanci kritiků rozdávající metály neznámým interpretům by se nikdo nedíval a tak už tradičně nechávají několik cen udělit divákům britských médií.

Těžko se pak ale můžou divit, že jim do večera proniknou i hvězdičky z X-Factor, po kterých nejspíše za pár let neštěkne ani pes.

 

Právě se děje

Další zprávy