Boss přijíždí jako americké rockové svědomí

Kultura Kultura
11. 7. 2012 8:07
Bruce Springsteen vystoupí ve středu v pražské Synottip Aréně
Foto: Reuters

Praha - Bruce Springsteen a jeho E Street Band se chystají na svou premiéru v České republice. Ta se odehraje ve středu 11. července v pražské Synottip Aréně. Slavný americký písničkář u nás vystoupil před patnácti lety v rámci akustického turné v Kongresovém centru, tehdy byla jeho poslední deskou folková The Ghost of Tom Joad.

V roce 2012 však hudebník přezdívaný The Boss přijede v rámci světové šňůry i se svou legendární kapelou a pražské vystoupení bude jediné ve střední a východní Evropě. Vstupenky na něj už jsou definitivně vyprodány.

Rockový mluvčí americké střední třídy

Springsteenova diskografie zahrnuje jak komerčně úspěšná rocková alba, tak folkově orientované nahrávky. Během kariéry vydal osmnáct dlouhohrajících alb, zatím poslední - z letošního března - má titul Wrecking Ball. Na něm se opět vžil do jakéhosi rockového svědomí celé Ameriky, které se tentokrát vyslovuje k současné finanční krizi. Na ní se písničkář podíval prizmatem obyčejného Američana čelícímu krizi vlastní identity přiživované právě existenčními problémy vzniklými právě v důsledku nevalné finanční situace celé země.

Foto: Reuters

Už předchozí deska The Promise z roku 2010, jež je kolekcí nevydaných skladeb z konce osmdesátých let, Springsteena ukázala jako superhrdinu stadiónového rocku. V době kdy skladby vznikaly, však ještě teprve začínal svou transformaci v univerzálního mluvčího americké střední vrstvy.

Springsteen byl vždy skvělým příkladem rockera, který se angažuje ve „správných" kauzách. Na konci sedmdesátých let podpořil festival v Madison Square Garden brojící proti atomové energii, následovalo hraní pro veterány vietnamské války nebo účast na charitativních akcích pro Afriku včetně slavné písně We Are the World.

Z poslední dekády stojí za zmínku třeba výrazná podpora demokratického prezidentského kandidáta Johna Kerryho nebo účast na kampani Baracka Obamy (ačkoliv jeho vztah k prvnímu černošskému prezidentovi ovšem od té doby poněkud ochladnul). Dosud poslední řadovka Wrecking Ball je pak údajně silně inspirována hnutím Occupy The Wall Street a 99 % a obě otevřeně podporuje.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Odlišné vnímání v Americe a ve zbytku světa

Ačkoliv právě poslední deska posbírala množství superlativních recenzí a její průměrné hodnocení na recenzním agregátoru Metacritic dosahuje poměrně vysokých 78 procent, z pohledu Neameričana působí někdy trochu až trochu pateticky.

„Jako by tím nahrazoval nutné opakování formule, na které stojí jeho kariéra, a své příběhy někdy dosazuje do předem ,naplánovaného' vyznění. Nejde ani tak o to, že Springsteen už svojí hudbou těžko bude promlouvat ke generaci dvacetiletých nezaměstnaných a jeho cílová skupina je jasně daná. Ale jeho velikášská rocková gesta, která jsou z desky neustále cítit, výpověď oslabují. Proklamovaná lidovost pak trochu připomíná politika, který chce být vším pro všechny a trochu začíná ztrácet sebe sama," píše v recenzi Karel Veselý.

Foto: Reuters

V Americe a v jeho domovském New Jersey obzvlášť však Sprigsteen platí za takřka nedotknutelného a odlišné vnímání jeho hudby, nikoliv persony jako takové, na americkém kontinentu a ve zbytku světa jej provází takřka po celou kariéru. Přesto je jeho komerční úspěch globální.

Celkem totiž Springsteen prodal více než 65 milionů alb ve Spojených státech a 120 miliónů po celém světě. Na kontě má dvacet Grammy, dva Zlaté Glóby i Oscara za píseň k filmu Philadelphia.

Je považován za jednoho z nejvlivnějších skladatelů 20. století, v roce 2004 ho časopis Rolling Stone označil jako 23. největšího umělce všech dob. Jeho E-Street Band proslul svou koncertní energií a je považován za něco víc než doprovodná skupina. Springsteenovi přizvukoval od roku 1972 do roku 1988. Pak nakrátko koncertně ožil v roce 1995 a od znovuzaložení v roce 1999 slouží Springsteenovi dodnes. Bohužel již není jeho členem jeden z nejlepších rock 'n' rollových saxofonistů Clarence Clemons. Hudebník, který hlavně v 70. letech utvářel typický zvuk E Street Bandu, zemřel v červnu ve věku 69 let.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy