Booka Shade: Zkusili jsme hrát trendově, ale bylo to strašné

Aktualizováno 24. 3. 2014 23:56
Rozhovor s klasiky německé elektronické scény, jejichž koncerty jsou pověstné přívalem energie. Vyzkouší si ji diváci v pražském klubu Roxy, kde Booka Shade vystoupí v pátek 28. března.
Booka Shade.
Booka Shade. | Foto: Booka Shade

RozhovorElektronická hudba je v posledních dvou letech obecně na vzestupu a tento fakt začíná být dost dobře zřetelný i v Praze. Svědčí o tom například koncertní dění v pátek 28. března, kdy se odehrají hned dvě velké akce – vedle beznadějně vyprodaných Moderat v Divadle Archa vystoupí také další známé elektronické duo Booka Shade jen o pár ulic dál v největším pražském klubu Roxy.

Podívejte se na profil kapely Booka Shade.
Podívejte se na profil kapely Booka Shade.

Booka Shade jsou dnes už považováni za klasiky německé elektronické scény. Svou kombinaci housu a techna začali vytvářet v roce 2002 a v malých obměnách se jí drží až dodnes. S dalšími a dalšími deskami u nich docházelo k většímu příklonu k atmosférickému zvuku, ale naživo si prý udržují stále tu největší možnou energii, alespoň dle jejich vlastních slov: „Dokonce i když něco pokazíme, tak nás to baví.“

Nicméně až dvojice hudebníků Walter Merziger a Arno Kammermeier v pátek kolem půlnoci vystoupá na pódium v Roxy, nepůjde jen o příjemné připomenutí jedné uvadající hudební vlny, která svým pojetím představuje jakousi opozici vůči hlučné a agresivní bass music oblíbené v posledních letech. Booka Shade kromě toho slibují také komplexní vizuální spektákl a živě odehraný set s reálnými nástroji, což v éře laptopové elektroniky už není úplně typické.

Aktuálně.cz: V jednom rozhovoru jste tvrdili, že tvorba EVE byl bolestivý proces, který trval skoro tři roky. Proto mě zajímá, zda jste tracky dotáhli do jejich finální podoby, nebo zda je naživo stále přetváříte a hledáte jejich ideální polohu?

Booka Shade: Produkce byla náročná, to ano, ale ty skladby pořád milujeme a hrát to album naživo je pro nás velká zábava. Každá zní jinak a pokaždé je ještě hrajeme v jiných situacích, máme pro ně dokonce speciální aranžmá. Ožívají v nich, dalo by se říct.

A.cz: EVE obecně zní více jako relaxační deska a přijde mi spíš jako elektronika do ložnice. Má to co dočinění s tím, že už pomalu stárnete a jste čím dál tím klidnější?

Booka Shade feat. Fritz Kalkbrenner: Crossing Borders
Booka Shade feat. Fritz Kalkbrenner: Crossing Borders

(smích) Takže ty si myslíš, že ztrácíme šťávu? No, lidé mají Booka Shade spojené s energií, ale je to hlavně kvůli živým koncertům – do nich dáváme energie opravdu hodně. Ale naše alba vždycky bývala o něco jemnější. Je to kvůli tomu, že když se snažíme udělat skladbu, která by měla takovou sílu, jako máme naživo, tak to na desce nezní úplně správně. Neobstojí to pak v čase. Někdy skladby posloucháme celé měsíce před tím, než je vydáme, a když je nějaká z nich moc tvrdá a rozjařená, tak se nám zdá, že ztratila určitou atmosféru, kterou máme jinak rádi. Rádi bychom věřili tomu, že naše hudba tady vydrží hodně dlouho a že bude fungovat v různých situacích – na koncertech, v klubu, v autě, a ano, i doma.

A.cz: Vaše koncerty doprovází velkolepá projekce a také hrajete na živé nástroje. Uvažujete o nich proto jako o show, která se má víc sledovat, než aby se na ni tancovalo?

Když se podíváme do minulosti, tak jsme začali hrát v roce 2004 a vždycky jsme hráli v klubech a na diskotékách pozdě v noci. Je to hudba určená k tomu, aby na ni lidé tančili. A pokaždé, už od našeho prvního koncertu, ji doprovázely vizualizace. Prostě se nám líbí ta kombinace a vizuální zážitky.

Booka Shade: Love Inc
Booka Shade: Love Inc

A.cz: House a techno, které hrajete, už jsou poměrně staré žánry a zdá se, že jsou obecně na ústupu. Jste rádi, že už jste si v jejich rámci vydobyli solidní pozici dříve a nemusíte se dnes přetahovat o pozornost s producenty ze Soundcloudu a obecně s těmi, co přišli z internetového prostředí?

Pokaždé, když jedeme do USA, tak nemám úplně pocit, že by elektronická hudba byla na ústupu. Lidé jsou pokaždé úplně šílení. Samozřejmě se to týká hlavně komerčního EDM, ale v poslední době se to hodně zlepšilo a lidé jsou čím dál tím více otevřeni vůči elektronické hudbě. Už jenom fakt, že jsme byli jedněmi z hlavních hvězd na festivalu Coachella například mluví samo za sebe. A dneska má taky skoro každý rockový festival i svou stage vyhrazenou pro elektronickou hudbu.

A.cz: Teď jsme se trochu minuli v tom, na co jsem se ptal. Spíš mě zajímalo, jak se vypořádáváte s tím, že dnes může díky dostupné technice produkovat hudbu nebo být DJem každý? Snažíte se kvůli tomu třeba víc hrát živé koncerty?

Vzešli jsme z muzikantské a producentské strany, takže jsme vždycky hráli živě. Hrát DJ sety jsme začali teprve před pár lety, jenom tak pro zábavu. Hrát živě je pro nás velmi přirozené, víme přesně, co máme dělat, a na pódiu se cítíme dobře, užíváme si každý moment. Dokonce i když něco pokazíme (máme ostatně hodně elektroniky na pódiu), tak nás to baví. A přesně tohle znamená hrát živě!

A.cz: Druhou částí té otázky bylo, jestli nějak sledujete současné trendy v elektronické hudbě a jaký k nim máte postoj?

Booka Shade LIVE
Booka Shade LIVE

No, Booka Shade a trendy… samozřejmě je sledujeme a všechny ty nové zvuky posloucháme. Jeli jsme zrovna v roce 2011 turné po Spojených státech a to bylo v době, kdy byl dubstep něco opravdu obrovského. Líbila se nám jeho energie a to, že děcka při tom úplně šíleli. Šli jsme pak do studia a pokoušeli jsme se zjistit, jak by zněla verze něčeho takového od Booka Shade. No a znělo to příšerně.

Jednou z věcí, na kterou musí každý v životě přijít, a je to něco velmi složitého, je to, kdo vlastně jste. Zní to takhle docela jednoduše a nechci teď moc filosofovat, takže jen řeknu, a asi každý umělec bude souhlasit, že je to příšerně těžké. Ale nám se to povedlo. Víme, v čem jsme dobří, a to ostatní radši přenecháme jiným. A díky tomu tady je něco jako zvuk Booka Shade.

Booka Shade.
Booka Shade. | Foto: Booka Shade

A.cz: Když jsem si pročítal recenze na poslední desku EVE, tak ji většina publicistů srovnávala s albem Movements s jakožto nejpozoruhodnější deskou ve vaší kariéře. Vztahujete se i vy sami nějak ke své minulosti pokaždé, když tvoříte novou hudbu?

Takovou ošemetnou věcí s deskou EVE bylo, že po pár měsících jejího psaní jsme cítili, že je pro nás docela složité dát dohromady nějaký nový příběh. Jsme velmi pyšní na to, že nese něco jako náš typický rukopis, ale stejně nesnášíme, když se opakujeme. Pokaždé se snažíme jít někam dopředu. Právě kvůli tomu bylo tak důležité jet do studia až do Manchesteru a vyzkoušet si tam nové přístupy k hudbě. Jsme velice pyšni na to, že se to podařilo a že můžeme být pyšní na album jako celek.

A.cz: Také na rozdíl od minulosti jste si EVE vydali sami, na vlastním nezávislém labelu. Bylo to záměrné, anebo nutnost, když v posledních letech velké labely ztrácejí čím dál tím víc vliv?

Jsme velice rádi za to, že jsme mohli být součástí labelu Get Physical v letech 2002 až 2010, a stejně tak je skvělé, že máme náš nový a vlastní label Blaufield. Dává nám to svobodu ve vydávání hudby, kterou máme rádi, aniž bychom byli na někom závislí. Také nám to dává možnosti pomáhat našim parťákům, když cítíme, že to potřebují, jako například Embassy of Music, kteří teď vydávají novou desku. Můžu tím jenom doporučit jakémukoliv umělci, který má nějaký potenciál, aby si práva na svou tvorbu držel ve vlastních rukou, jak je to jen možné, aby pak měl absolutní kontrolu nad celou svou kariérou.

 

Právě se děje

Další zprávy