Bonova Spider-Mana nezachránil ani chirurgický tým

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 6. 2011 14:02
Muzikál měl oficiální premiéru po mnoha odkladech
Foto: Reuters

New York - Po šesti posunech a po rekordních 183 předpremiérách měl v úterý na Broadwayi premiéru muzikál Spider-Man: Turn Off the Dark (Spider-Man: Zhasněte tmu). Ani přepracování však nejdražší, nejodkládanější a nejvysmívanější muzikál, k němuž napsali hudbu Bono a The Edge z irských U2,  nezachránilo od další dávky špatných kritik.

Když na jaře před jednou z plánovaných premiér začaly vycházet recenze, označily Spider-Mana za megalomanský spektákl pro turisty, ukázku, jak vyhodit peníze, nebo za muzikál "mrtvý už při narození". I nová verze však podle ohlasů zůstává na "kaňon daleko" od dobrého muzikálu - byť některé recenze uznávají, že se pročistil příběh a zpřesnily charaktery postav a většina kritiků chválí výkony herců v hlavních rolích: Reeva Carneyho v postavě Petera Parkera a Jennifer Damianové coby Mary Janeové.

Nejpozitivnější hodnocení celé produkce ale zní, že muzikál je nyní nudný, jak napsal The New York Times s tím, že se posunul "od špatnosti, z níž padá čelist, k pouhé prostřednosti". Milosrdný byl i deník USA Today: podlě něj "nový Spider-Man ... zapadá do hudebních adaptací slavných filmů, které se na Broadwayi v posledních letech objevily". 

Foto: Reuters

Naopak Hollywood Reporter uvedl, že Spider-Man je pořád vypasené monstrum, protože "záchranný chirurgický tým mu sice dodal do žil fanouškovský humor a rocková gesta, ale nenašel při operaci srdce". Magazín kritizuje i hudbu. "Je to její průměrnost, co z muzikálu dělá třetiřadou zábavu," napsal a označil několik melodií za "šokantně nejapné".

New York magazine na totéž téma konstatuje: "Žádná dávka hnoje ani mrvy nemůže zamaskovat hudbu, která je zdaleka největší slabinou muzikálu." A podle Entertainment Weekly napsali Bono s The Edgem jen zapomenutelnou kolekci písní na béčkové strany singlů s popletenými texty, které nepomáhají příběhu ani postavám.

Slavnější polovina U2 pro muzikál zkomponovala dvacítku písní, které interpretuje dvacetičlenný orchestr. U příležitosti premiéry vyšla deska se 14 songy, kterou produkoval Steve Lillywhite. Pilotním singlem je Rise Above 1 (viz video).

Přes umělecké, technické i bezpečnostní problémy muzikál už dlouho vydělává; jeho tržby patří dokonce mezi nejvyšší na Broadwayi. Sál pro skoro 2000 lidí, kde se představení uvádělo jako veřejná zkouška nebo předpremiéra, je pravidelně vyprodaný.

Náklady však dosáhly neuvěřitelných 70 milionů dolarů a potrvá roky, než inscenace začne generovat zisk. Dá se ale očekávat, že by ho zvědavost turistů a dalších diváků mohla na scéně udržet déle, než je u produkcí s tak špatnými kritikami obvyklé.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zcela původně byla premiéra plánována už na 18. února 2010, finanční problémy ale donutily producenty přesunout ji na prosinec. Kvůli technickým problémům se pak odklady protáhly až do března. Tehdy se ale autoři rozhodli, že je třeba představení také zásadně přepracovat, aby vyznělo dramatičtěji, a znovu premiéru odložili.

Mezitím se zajišťoval i hladký provoz technických zařízení pro kaskadérské scény, aby se neopakovala selhání, při nichž herci při veřejných zkouškách uprostřed vypjatých scén zůstali bezmocně viset nad hlavami publika. Právě kousky, kdy účinkující létají nad hlavami diváků rychlostí až 65 kilometrů v hodině, myjí být hlavním tahákem .

Při letecké scéně se stalo i nejvážnější zranění, když se herec Christopher Tierney zřítil z deseti metrů do orchestřiště a při pádu utrpěl frakturu lebky. Zranilo se i několik dalších jeho kolegů a představitelka hlavní ženské role Natalie Mendoza představení dokonce opustila. Nakonec byla odejita i původní režisérka, oceňovaná Julie Taymorová. 

Slavnostního uvedení muzikálu se v úterý zúčastnili i Bono a The Edge. Dorazil také Bill Clinton s dcerou Chelsea, Matt Damon, Liam Neeson, rapper Jay-Z a režisér Spike Lee.

 

Právě se děje

Další zprávy