Bono se stal sloupkařem v New York Times

Pavel Turek, tur
13. 1. 2009 8:35
U2 za měsíc představí na Brit Awards nový singl
Foto: Reuters

New York -List New York Times v neděli uveřejnil první sloupek svého nového přispěvatele Bona. Odstartovala jím pravidelná spolupráce mezi listem a zpěvákem, který si svojí účast v renomovaných novinách pokládá za čest. I když pak hned dodal: „Nikdy jsem nebyl moc dobrý na čárky a tečky."

Bono ve svém prvním příspěvku reflektuje novoroční přelom. Skrze výjev z irského pubu, v němž zazní Sinatrova verze My Way, se otře jak o nezlomnost jejího interpreta, tak o jejím vyznění v době finanční krize - a nakonec v jejím světle popisuje i vznik nového alba U2.

„Jazz je o okamžiku, v němž se nacházíš. Být moderní není o budoucnosti, je to o přítomnosti," vybavuje si Bono Sinatrovu poznámku, kterou mu věnoval v době, kdy spolu nahrávali I've Got You Under My Skin pro album Duets.

Slavná irská skupina U2 při svém turné Česko přeskočí
Slavná irská skupina U2 při svém turné Česko přeskočí | Foto: Bleskově
Čtěte také:
Nové album U2 už je na horizontu. Vyjde v březnu
U2 3D je účinné placebo při čekání na nové písně
U2 vypustí v novém roce draka. Jaký bude?
Exkluzivně o U2: Jsou jako diamant, říká jejich stín

„Zajímalo by mě, co by si myslel o té dlouhé době, kterou mě a mým kamarádům z kapely trvá natočit novou desku - on se svojí vyhlášenou netrpělivostí na režiséry a producenty," spekuluje Bono a vyjadřuje tak pochybnosti o chystaném albu No Line On The Horizon.

Deska měla vyjít už loni v září, ale kapela termín kvůli nespokojenosti odsunula až na letošní březen. Od vydání posledního How To Dismantle An Atomic Bomb přitom uplynuly více než čtyři roky. 

Foto: Aktuálně.cz

Mezitím se kytarista The Edge nechal v rozhovoru pro časopis Rolling Stone slyšet, že jeho styl hry tentokrát inspirovali Led Zeppelin a White Stripes.  Může za to i skutečnost, že při natáčení dokumentu It Might Get Loud strávil nějaký čas s Jimmy Pagem i Jackem Whitem . „Byl jsem fascinován tím, jak Jimmy hrál ty riffy tak lehce, a o Jackovi platí to samé," vzpomínal The Edge. 

Bono zase specifikoval, že většina skladeb na No Line On The Horizon je inspirována - jak už je U2 zvykem - světovými událostmi. Závěrečná skladba Cedars of Lebanon má být vyprávěná z perspektivy válečného zpravodaje. 

„Na tomto albu bude znát, co se děje ve světě, který je sice venku za oknem, ale už škrábe na sklo," dodává Bono, jenž stále trvá na tom, že jako jedna z posledních stadiónových kapel mají i jinou zodpovědnost než prodávat miliony alb.

Foto: Aktuálně.cz

O to ale samozřejmě jde taky, proto No Line On The Horizon vyjde v pěti různých sběratelských verzích, které budou ve všemožných kombinacích obsahovat výpravný booklet, plakát, knihu a nový film natočený jejich image-makerem Antonem Corbijnem (buď jako download, nebo jako DVD).

Mimoto již je potvrzeno, že U2 vystoupí 18. února na ceremoniálu Brit Awards, kde představí nový singl Get On Your Boots. „Jejich vystoupení na letošní show z ní možná učiní tu nejlepší, jaká kdy byla," ohodnotil to předseda výboru Brit Awards Ged Doherty.

 

Právě se děje

Další zprávy