Bono, R.E.M. i Green Day zpívají pro Dárfur

kul
31. 5. 2007 9:00
Projekt Make Some Noise upozňuje na genocidu v Sudánu
Foto: Warner Music

Praha - Provincie Dárfur je místem genocidy a cíleného vyhladovění sta tisíců Súdanců, které arabským milicím Džandžávíd obětoval súdánský režim.

Dárfur je tíživým svědomím západního světa a nyní i hvězd showbyznysu.

Hlasitě o tom už dlouho mluví třeba George Clooney, teď velká jména dnešní populární hudby přijala nabídku Amnesty International účastnit se projektu Make Some Noise. Nahrávání má upozornit na středoafrickou krizi a prodej pak financovat pomoc v místech, která společenství nejsilnějších států přehlížejí.

Více o Dárfuru: Situace v Dárfuru se nadále zhoršuje - Chtějí pomáhat. Umírají

Muzikanti byli "omezeni" písněmi jednoho z nejznámějších aktivistů - songy Johna Lennona z jeho sólové dráhy, které měli pro tentokrát znovu nazpívat. Uslyšíme tak Bona z U2 frázovat exBeatlův třetí singl Instant Karma, Aerosmith si vzali do dílny hymnickou Give Peace a Chance, legendární Imagine přezpívala Avril Lavigne, Black Eyed Peas se líbila Power to the People, The Cure si vybrali baladu Love.

Prvním singlem alba, které vyjde 25. června, je #9 Dream v podání R.E.M, druhým pak Working Class Hero od Green Day, původně uvěřejněným v roce 1970.

Na albu spolupracovala i vdova po Lennonovi Yoko Ono, která Amnesty International darovala autorská práva. "Johnova hudba vždycky znamenala změnu a v boji za dodržování lidských práv můžeme svět udělat lepším místem," říká Ono k chystanému albu.

Na pulty přijde jen dva týdny předtím, kdy další hudební celebrity budou 7. července na osmi místech světa upozorňovat na globální oteplování v rámci koncertů Live Earth.

Více o projektu Make Some Noise včetně ukázek: www.instantkarma.org

 

Právě se děje

Další zprávy