Bob Dylan se vrací na nekonečném turné do Prahy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 2. 2014 14:39
V pražské O2 Areně Bob Dylan přehraje zejména songy z jeho zatím poslední desky Tempest.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bob Dylan se na svém nekonečném turné vrátí po čtyřech letech 2. července do Prahy.

Hlavním důvodem Dylanovy návštěvy je koncertní podoba jeho zatím poslední nahrávky Tempest, ovšem, co bude Mistr hrát neví často ani jeho doprovodná kapela pár hodin před koncertem. Na pódiu pak obvykle přetváří své písně k nepoznání a z největších hitů kariéry vyrábí "kubistické" verze, které lze někdy detekovat jen podle útržku textů.

Tempest je pětatřicáté studiové album Boba Dylana. Vyšlo v září 2012, Dylan si ho sám produkoval a sám je také, ostatně jako ve většině případů, výhradním autorem.

Bob Dylan: Duquesne Whistle (z desky Tempest)
Bob Dylan: Duquesne Whistle (z desky Tempest)

"Desítka písní je nahrána v úsporných aranžích v duchu americany, kterou Dylan vzal za svou již před lety. Jednotícím prvkem celku složeného z ohlasů písní folkových, bluesových, rockových, irských, countryových i apalačských je potemnělá nálada, v níž se hořká melancholie bije s cynickým humorem. Přičtěme si Dylanův zpěv, který se zase o něco víc posunul k sípání, a dojde nám, že v některých chvílích je Tempest skoro waitsovská," napsal v recenzi pro Aktuálně.cz Petr Ferenc.

Přestože v Česku Dylan, který je jednou z nejvlivnějších postav světové hudby a jediným muzikantem s Pulitzerovou cenou, se narodil 24. května 1941 jako Robert Allen Zimmerman v Duluthu ve státě Minnesota. Jeho první hudební láskou se stalo country, jež však po nástupu rokenrolu opustil. První album nazvané Bob Dylan (1962) vydal již pod svým uměleckým jménem, jež přijal na počest waleského básníka Dylana Thomase.

Bob Dylan: Knockin' On Heaven's Door
Bob Dylan: Knockin' On Heaven's Door

Během několika let se díky písním, ve kterých se stavěl za lidská práva a proti válce, stal hrdinou revoltující mládeže. V roce 1965 prodělal klíčovou hudební proměnu a jeho doprovod začali tvořit rockoví hudebníci, v textech se také již více než společenskými tématy zabýval osobními prožitky. Přechod od folku k rocku se plně projevil na albu Bringing it all Back Home (1965). Z tohoto období pochází Dylanův asi nejslavnější hit Like a Rolling Stone a vrcholná alba Highway 61 Revisited (1965) a Blonde on Blonde (1966).

Dylan napsal přes pět set písní a prodal více než 74 milionů kopií svých alb. Hrál také v několika filmech, například ve westernu Pat Garrett a Billy the Kid, je držitelem několika cen Grammy, Zlatého glóbu a Oscara. V roce 1982 byl uveden do Síně slávy skladatelů, o šest let později do rokenrolové síně slávy. Pulitzerovu cenu obdržel za vliv svých textů na populární hudbu a americkou kulturu.

Bob Dylan zahraje v pražské 02 Areně, vstupenky se začnou prodávat 28. února.

 

Právě se děje

Další zprávy