Bob Dylan se pustí v Bouři na Titanic

Kultura Kultura
2. 8. 2012 20:48
Písně alba Tempest připomenou DiCapria, Titanic i Lennona
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bob Dylan poodhalil v rozhovoru s časopisem Rolling Stone obsah svého pětatřicátého alba Tempest (Bouře), které vydá 10. září. Chystaná sbírka vzbudila podobně vášnivé diskuse o tom, zda se jedná o Dylanovo poslední album, jaké fanoušci i recenzenti spustili v roce 1997 po vydání Time Out of Mind.

Tentokrát je důvod diskuse ukrytý v názvu, který upomíná na divadelní hru Williama Shakespeara, tradičně označovanou jako dramatikovo finální dílo. Dylan podobné úvahy odmítá a s úsměvem říká: "Shekespearova poslední hra se jmenovala "The Tempest" ne prostě "Tempest", což je název mé nahrávky. Jsou to dvě rozdílné věci."  

Foto: Aktuálně.cz

Díky rozhovoru jsou již teď některé ze songů pro veřejnost zajímavé svým obsahem. Titulní skladba alba se totiž věnuje tragédii lodi Titanic a mimo jiné se v ní zpěvák zmiňuje o Leonardu DiCapriovi, jenž hrál ve stejnojmenném filmu režiséra Jamese Camerona. Tento song má trvat skoro 14 minut.

„Nemyslím, že by byla píseň stejná bez něj, nebo bez onoho filmu," prohlásil Bob Dylan, který zároveň přiznává, že skutečný Titanic příliš nezkoumal. „Lidé budou říkat, že to není pravda. Ale písničkář se nestará o to, co je pravdivé. Pro něj je důležité, co se mohlo stát a co se mělo stát. To je můj vlastní druh pravdy."

Jiná píseň, s názvem Roll on, John, je údajně poctou Johnu Lenonnovi, který byl zastřelen 8.prosince 1980. Jedná se ovšem i o titul písně, kterou Dylan zazpíval již v roce 1962, což nejde dohromady s oficiálním prohlášením distribučních společností, že na albu se bude nacházet 10 novinek.     

Dylan líčí, že práce na jeho novém albu začala coby experiment s "náboženskými písněmi", ale nakonec se změnila v něco daleko různorodějšího. Písničkář své brzy vydané dílo popisuje jako nahrávku v níž "je všechno možné a vy prostě budete muset věřit, že to dává smysl."   

Album bude obsahovat skladby:

1.Duquesne Whistle
2. Soon After Midnight
3. Narrow Way
4. Long and Wasted Years
5. Pay in Blood
6. Scarlet Town
7. Early Roman Kings
8. Tin Angel
9. Tempest
10. Roll on, John

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy