Kráčím po hoře mečů bos. Bob Dylan vydal další píseň, bude ji následovat album

ČTK ČTK
8. 5. 2020 18:04
Americký písničkář Bob Dylan v pátek potěšil fanoušky zveřejněním již třetí skladby z nadcházejícího alba Rough and Rowdy Ways, které vyjde 19. června. Bude to po osmi letech první kolekce jeho autorských skladeb.
Skladba False Prophet z nového alba Boba Dylana. | Video: Columbia Records

Nová skladba nazvaná False Prophet (Falešný prorok) má podle magazínu Rolling Stone podmanivý "striptýzově-bluesový nádech" a poutá zastřeným kytarovým riffem.

Text písně podle Rolling Stonu osciluje mezi existenciálním vyčerpáním a spirituálními odkazy. V jedné části, kde zpívá o kráčení po hoře mečů bos, Dylan odkazuje na zenový kóan, tedy krátký iracionální příběh, který obsahuje nelogickou hádanku, jež osvobozuje mysl od zavedených konceptů. V jiné zase cituje Martina Luthera Kinga.

Píseň končí slokou: "Nemohu si vzpomenout, kdy jsem se narodil, a nepamatuji si, kdy jsem zemřel."

Nejprve Dylan v březnu zveřejnil sedmnáctiminutovou skladbu Murder Most Foul točící se okolo vraždy prezidenta Johna F. Kennedyho, v dubnu pak následovala kompozice I Contain Multitudes. Obsahují četné historické odkazy, mimo jiné na amerického romantického básníka a prozaika Edgara Allana Poea, známou dětskou oběť holokaustu Anne Frankovou, kapelu The Rolling Stones či anglického básníka a malíře Williama Blakea.

Název nového alba Rough and Rowdy Ways je podle všeho inspirován písní My Rough and Rowdy Ways od Jimmieho Rodgerse z roku 1929, doplňuje časopis Rolling Stone.

Dylan, který v roce 2016 obdržel Nobelovu cenu za literaturu, se dlouho distancoval od označení "prorok", ať už falešný, či nikoliv. "Když si o vás někdo myslí, že jste někým, kým nejste, cítíte se jako podvodník," řekl v pořadu 60 Minutes v roce 2004. "Nikdy jsem nechtěl být prorok nebo zachránce. Elvis, možná. Umím si snadno představit, jak bych se stal jím. Ale prorokem? To ne," řekl.

V hojně citované pasáži z pamětí z roku 2007 papež Benedikt XVI. napsal, že ho nepotěšila Dylanova účast na vatikánském setkání mladých. "Byl důvod být skeptický - byl jsem a v některých směrech stále jsem - ohledně toho, zda dát takovémuto typu 'proroka' prostor," uvedl.

Dylan naposled vydal desky Shadows in the Night v roce 2015, o rok mladší Fallen Angels a naposledy před třemi roky trojalbum Triplicate. Všechny ale obsahovaly jen převzaté skladby. Poslední deskou s novými autorskými písněmi byla Tempest z roku 2012, připomíná deník Guardian.

Poněkud tajnůstkářskému hudebníkovi bude 24. května již 79 let a stále je koncertně aktivní, i když jeho Never Ending Tour byla kvůli pandemii covidu-19 přerušena a vystoupení v Japonsku odložena. V červnu má ale šňůra pokračovat v USA, kde je do poloviny července plánováno 25 koncertů.

 

Právě se děje

Další zprávy