Blur se dávají dohromady v původní sestavě

Pavel Turek, tur
10. 12. 2008 15:45
Britpopová hvězda ohlásila comebackový koncert
Foto: EMI

Londýn - Devět let od svého posledního koncertu v původní sestavě se na pódia vrátí kapela, která nejenže definovala devadesátá léta na britské scéně, ale dokázala i kreativně ustát soumrak popularity britpopu a najít pro sebe nové cesty.

Kapela zatím potvrdila jediné vystoupení, jež se odehraje 3. července v londýnském Hyde Parku, ovšem v interview pro hudební týdeník NME Damon Albarn spolu s kytaristou Grahamem Coxonem uvedli, že další koncerty - minimálně v Británii - budou následovat v průběhu letní sezóny.

"Přišlo nám to v tuto chvíli jako správná věc," konstatoval Albarn lakonicky o reunionu a znovu oživených vztazích s Grahamem Coxonem, který kapelu opustil v roce 2001 během nahrávání dosud posledního řadového alba Think Tank.

Důvod byl ten, že téměř výhradní autor skladeb Damon Albarn pod vlivem zkušeností s Gorillaz a okouzlení z marocké hudby naprosto eliminoval kytarové party a nahradil je velkým množstvím vokálů a nástrojů, jejichž jména členové kapely většinou neuměli ani správně vyhláskovat, natož aby na ně uměli hrát.

Blur - Out of Time

Ačkoli Blur spolu ještě ani nezačali zkoušet, není bez zajímavostí, že ohlášený comeback přichází zrovna v době, kdy jejich dávní rivalové z devadesátých let Oasis vydali nové album, vyrazili na světové turné a britský tisk je s konečnou platností pasoval na kulturní dědictví.

Vypadá to, jako kdyby tyhle dvě kapely spolu prožívaly stejně intenzivní a nerozdělitelnou romanci jako Michael Douglas a Kathleen Turner ve Válce Roseových. 

Foto: Sziget
Čtěte také:
Albarn nabil magnum chladnou psychedelií
Oasis po letech vyhrabali svou duši

Zatímco Coxon v době zapauzovaných Blur vydával sólové desky, na nichž mohl plně realizovat svoje kytarové a lo-fi písničkářské ambice, z Damona Albarna se stala richelieuovská figura britské scény.

S autorem komiksů Jamiem Hewlettem přivedl na svět 2D superkapelu Gorillaz a o pár let později si něco podobného vyzkoušel i v 3D, když do jedné zkušebny přivedl Paula Simonona z The Clash, Simona Tonga z The Verve a Tonyho Allena - bubeníka od Fely Kutiho a jednoho ze spoluzakladatelů afrobeatu. 

Debut The Good, The Bad & The Queen produkovaný Danger Mousem v tomhle složením nemohl být ničím menším než ódou na metropoli Londýn.

Damon Albarn
Damon Albarn | Foto: Aktuálně.cz

V postmoderním brouzdání různými hudebními vlivy se Damon Albarn letos nejprve zastavil v Africe, kde produkoval tři tracky na albu Welcome to Mali páru Amadou & Mariam (z této země si už před šesti lety přivezl terénní nahrávky jamování s tamějšími hudebními osobnostmi, které pak ve studiu citlivě dopracoval v ceněnou nahrávku Mali Music).

A poté jak tryskáčem adaptoval do podoby muzikálu knihu Monkey: Journey to the West slavný čínský román ze 16. století, v němž vystupuje postava Opičího krále.

Nakolik se tyto zkušenosti odrazí v nové koncertní podobě, je otázka. "Bude sranda zase zažít, jak jsme spolu nablízku a je to pohoda, protože naposledy, když jsme my čtyři spolu hráli, bylo to pěkně divný," popisuje Coxon. A Albarn dodává: "A navíc vůbec nevíme, jak nám to bude dohromady znít."

 

Právě se děje

Další zprávy