Bluesový učitel Mayall znovu ponoří Prahu do emocí

mp
24. 7. 2007 9:00
Slavný muzikant představí své šestapadesáté album
Foto: ArtsMarketing.cz

Praha - Králem bílého blues není John Mayall jen tak pro nic za nic. Projezdil desítky let na koncertních turné, nahrál neuvěřitelných 56 alb a hudebnímu fortelu se od něj učil i Eric Clapton. Slavný muzikant zahraje dnes v pražské hale Folimanka.

Mayallovi je už úctyhodných čtyřiasedmdesát, ale nadšení pro typicky "černý" žánr mu roky rozhodně neubraly. "Blues je strašně poctivá muzika. Zachycuje opravdové emoce, které jsou společné všem lidem," vysvětluje, co ho i v pokročilém věku drží na pódiu.

Ostřílený bluesman ovládá foukací harmoniku, elektrickou kytaru, klavír a rozhodně nesází jen na léty prověřené pecky. Pražským fanouškům chce představit nové album In The Palace Of The King, které vydal v dubnu a věnoval ho bývalému muzikantskému kolegovi Fredymu Kingovi.

Na Folimanku nastoupí Mayall v plné bluesové síle: tedy se svou kapelou Bluesbreakers, kterou založil už v roce 1963. Půlku koncertu budou tvořit písně z nové desky, druhá bude podle promotéra mít podobu jakéhosi best of.  Podle odhadů ho uslyší okolo patnácti set fanoušků.

Foto: ArtsMarketing.cz

Cesta k muzice ale nebyla pro Mayalla zdaleka tak přímá, jak by se z jeho entuziasmu mohlo zdát. Profesionálně se bluesovému žánru začal věnovat až ve třiceti letech, když si v Londýně založil právě Bluesbreakers.

Do té doby dával přednost grafickému designu, který vystudoval na umělecké průmyslovce. Vystřihl si i nedobrovolné armádní intermezzo, když tři roky prožil v korejské válce jako voják Jejího Veličenstva.

Pak už ale zacházel jen s hudební municí. V jeho kapele se vystřídaly celé zástupy skvělých muzikantů; nejvýrazněji se ale do historie kapely zapsal později světoznámý kytarista a zpěvák Eric Clapton. V roce 1966 spolu natočili album, které je proslavilo a zajistilo pronikavý komerční úspěch.

Clapton sice poměrně záhy odešel a založil si skupinu Cream, ale o svém učiteli mluví s velkou úctou: "John Mayall rozjel opravdu skvělou hudební školu."

Bluesovou "maturitu" si v Bluesbreakers odbyla i další slavná jména: Mick Fleetwood nebo bývalý kytarista Rolling Stones Mick Taylor.

Foto: ArtsMarketing.cz

John Mayall si vyzkoušel i sólovou dráhu, ale na počátku 80. let znovu obnovil Bluesbreakers. Se svými druhy nastoupí dnes na pódium zhruba ve 21 hodin. V pozici předkapely vystoupí česko-americká kapela The Cell.

Mayallovi Bluesbreakers se v Česku představí poněkolikáté. První koncert odehráli už v tehdejším Československu tři roky před sametovou revolucí v rámci festivalu Bratislavská lyra.  

 

Právě se děje

Další zprávy