Bloggeři milují Björk a skládají jí pocty

tur
2. 4. 2008 11:47
Server Stereogum vydal předělané album Post
Foto: www.bjork.com

New York - Patnáct let od vydání alba, které shrnuje i předznamenává všechny následující počiny islandské zpěvačky, přistoupil americký hudební blog Stereogum k rozhodnutí oslovit dvanáct různých interpretů, aby poskládali svoje verze její eklektické klasiky. 

Od Liars v úvodně industriální Army of Me přes křehké Xiu Xiu a jejich Isobel až ke spolupráci zpěváka a houslisty Final Fantasy s Edem Drostem, kteří předělali Possibly Maybe - všichni zúčastnění se do nevýdělečného projektu hlásili sami a nadšeně.

Stereogum, který v roce 2003 začínal jako čistě fanouškovský blog, totiž poskytuje celé album zdarma ke stažení.

Sama Björk své druhé sólové album popisuje jako velkou skládačku: "V té době jsem potřebovala být hudebně hodně promiskuitní. Každou skladbu jsem chtěla mít v jiném stylu a náladě. Toužila jsem konzumovat: moje srdce bylo roztříštěné a chtěla jsem, aby to album ukázalo."

Právě ta rozkouskovanost dělá z Post ideální materiál pro ještě atomizovanější nápodobu. 

Liars
Liars | Foto: Aktuálně.cz

Není to poprvé, co Stereogum sáhnul k podobné reinterpretaci stěžejních kusů populární scény posledních let. V jeho edici už dřivě "vyšlo" Drive XV, tedy klíčové album R.E.M. Automatic For The People, na němž mezi kladeči věnců figurovali Meat Puppets nebo Rogue Wave.

Předělávky po deseti letech se logicky dočkalo i albim OK Computer od Radiohead. Pod titulem OK X se na něm se ukázali třeba Cold War Kids nebo nyní cenění Vampire Weekend.

Denně updateovaný server, který začínal jako entuziastická zábava, přerostl v seriozní médium. Svůj vliv může demonstrovat na exkluzivně uveřejňovaných premiérových downloadech a klipech.

  • Album Enjoyed: A Tribute to Björk's Post najdete ZDE

Ale i na faktu, že brooklynského fanatika Scotta Lapatinea (zakladatele Stereogum), někdejšího sloupkaře a specialistu na Britney Spears pro NY Post, začali v průběhu posledních dvou let jako vlivnou a prorockou postavu zmiňovat periodika jako Entertainment Weekly, Forbes, Newsweek nebo The New York Times.

Enjoyed: A Tribute to Björk's Post už jen ve způsobu svého vzniku dokumentuje přesouvání vlivu a úpadek standardních hudebních periodik ve prospěch blogů fungujících na různých pomezích od legality po naprosté pirátství.

Mediální kanály tak jen stínují situaci, k níž dochází v nahrávacím průmyslu.  

 

Právě se děje

Další zprávy