Blízcí Waldemara Matušky uložili popel na Vyšehrad

Kultura Kultura, Red Kul
19. 6. 2009 15:30
Zpěvák leží vedle Buriana a Wichterleho
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na pražském Vyšehradě byla v poledne uložena urna s popelem Waldemara Matušky. Podle jeho manželky Olgy Matuškové si oblíbený zpěvák nepřál být pohřben na Floridě, ale doma v Čechách. Jako důvod v žertu uváděl, že na Floridě je vlhká zem a on má strach, že by se nachladil a dostal revma.

Urna byla uložena za doprovodu zvonů místního kostela přesně v poledne. Hrob, zatím označený pouze číslem 63, pokrývá několik věnců přinesených ze čtvrtečního obřadu posledního rozloučení s Matuškou na Žofíně a desítky stuh.

Zpěvákův hrob už předtím pokryla část květin a věnců, které lidé ve čtvrtek přinesli při rozloučení na Žofín.

Olga Matušková vybrala místo,kde bude urna uložena: "ve stejném oddělení jako Vlasta Burian, kterého miloval, a Otto Wichterle, kterého obdivoval". Na jejich hroby také Matušková položila některé věnce; další dala k náhrobku političky Milady Horákové.

Část už ve čtvrtek darovala na výzdobu pohřebiště lidí popravených za komunistického režimu v Motole.

Pátečnímu pietnímu aktu přihlíželi i zpěvačka Helena Vondráčková s manželem Martinem Michalem, producent Petr Kratochvíl s manželkou Pavlínou Baburkovou a další přátelé zesnulého zpěváka.

Na hřbitov se dostavilo několik desítek lidí; někteří z přítomných podle ČTK šlapali na okolní hroby, aby měli lepší výhled.

Vdovu po zpěvákovi ke hrobu dovedli oba Matuškovi synové; i poté ji přítomní podpírali. Rozloučení se konalo téměř beze slov, nakonec se rodina a přítomní uchopili za ruce a vytvořilo kruh.

Poslední rozloučení s oblíbeným zpěvákem se uskutečnilo ve čtvrtek na pražském Žofíně. Jeho ostatky byly poté zpopelněny ve strašnickém krematoriu.

Foto: Vojtěch Marek

Na vyšehradském hřbitově není možné kvůli nedostatku místa pohřbívat těla zemřelých, ale pouze urny s popelem; Matuška byl zpopelněn po čtvrtečním rozloučení ve strašnickém krematoriu.

Posledního rozloučení se zesnulým zpěvákem Waldemarem Matuškou na pražském Žofíně se ve čtvrtek zúčastnilo podle pořadatelů nakonec asi 15 tisíc fanoušků. Na přání Matuškovy manželky Olgy bylo dokonce o více než hodinu posunuto uzavření budovy Žofína.

Původně měl pietní akt skončit ve 20:00. Ještě kolem 19:30 ale čekalo ve frontě více než 1000 lidí. Organizátoři proto budovu uzavřeli až ve 21:15.

Pohřeb Waldemara Matušky - manželka Olga zpívá
Pohřeb Waldemara Matušky - manželka Olga zpívá | Foto: Česká televize
Čtěte také:
Lidé se loučili s Matuškou. Přišlo jich až 12 tisíc
Systém WM: Leo Jehne píše o Matuškovi
Připomeňte si Matuškovy frajeřiny v jeho hitech
Zemřel Slavík a fanfarón Waldemar Matuška

Ve čtvrtek dopoledne se uskutečnilo oficiální rozloučení pro rodinu a přátele, kam byl vstup pouze na pozvánky. Obřadu se zúčastnilo přes 500 hostů včetně prezidenta Václava Klause.

Matuška, jenž byl díky svému barevnému barytonu a výraznému zjevu v 60. letech jedním z nejpopulárnějších zpěváků české hudební scény zemřel 30. května na Floridě, kde žil se svou rodinou.

Příčinou úmrtí šestasedmdesátiletého umělce byl zápal plic a selhání srdce. Rodina později oznámila, že zpěvák měl ještě vážnější zdravotní problémy, trpěl těžkým astmatem a poruchou krvetvorby.

Matušková se synem Waldemarem podle Kratochvíla o víkendu odlétají zpět na Floridu. "O hrob na Vyšehradě se bude starat pražská pohřební služba a pochopitelně počítáme, že ho bude navštěvovat množství Matuškových příznivců," řekl Kratochvíl.

 

Právě se děje

Další zprávy