Black Sabbath vydají nové album 13 v červnu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 1. 2013 19:40
Black Sabbath vydají studiové album po 35 letech
Ozzy Osbourne na festivalu Lollapalooza 2012
Ozzy Osbourne na festivalu Lollapalooza 2012 | Foto: Profimédia

Londýn - Kapela Black Sabbath upřesnila, že její očekávané nové album vyjde v červnu pod názvem 13. Bude to první studiové album metalové legendy po pětatřiceti letech.

Skupina loni uvedla, že natočila v USA a Británii 15 nových skladeb. Z názvu je ale možné usuzovat, že na nové CD jich použijí asi jen 13. Jisté je, že se jedná o devatenácté studiové album Black Sabbath a jejich deváté se zpěvákem Ozzy Osbournem.

Z původní sestavy Black Sabbath nyní chybí jen bubeník Bill Ward, se kterým se frontman Tony Iommi a basista Geezer Butler nedohodli na podmínkách jeho účasti. Za bicími ho nahradil Brad Wilk, spoluzakladatel americké crossoverové skupiny Rage Against the Machine.

Foto: Aktuálně.cz

Čtveřice, přestože kytarista Iommi léčí rakovinu, hodlá také podpořit prodej nového alba koncertním turné. V jeho první fázi počítá v dubnu a květnu s osmi vystoupeními na Novém Zélandu, v Austrálii a Japonsku. Místa a termíny dalších koncertů upřesní v nejbližších měsících.

Ve své nejslavnější sestavě se skupina Black Sabbath, která je považována za jednoho z hlavních průkopníků heavy metalu s hity jako Iron Man nebo War Pigs, měla představit loni i v Praze. Plánovaný koncert však byl vzhledem ke zdravotním potížím kytaristy Iommiho nahrazen projektem Ozzy & Friends. Legendární Black Sabbath v neúplném složení v Česku již několikrát koncertovali, naposledy v roce 2005 na pražském Výstavišti.

V roce 2006 byla skupina Black Sabbath uvedena do Dvorany slávy amerického rokenrolu. Po celém světě se prodalo více než 70 milionů jejích alb. Původní členové kapely, všichni šedesátníci, vydali své poslední studiové album Never Say Never s novými nahrávkami v roce 1978.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy