Black Sabbath jsou spolu. Ozzymu neřekli

Michal Pavec
29. 10. 2006 14:30
Los Angeles - Ještě předloni hráli Black Sabbath v Praze s Ozzy Osbournem. Teď ho v kapele střídá jiný legendární zpěvák - Ronnie James Dio.
B. S. ještě s Osbournem
B. S. ještě s Osbournem | Foto: Aktuálně.cz

Kapela proslulá personálními změnani se dala znovu dohromady a udělala při tom už čtrnáctý přemet na postu zpěváka v historii. Osbourna nicméně nestřídá žádný nováček: Američan Ronnie James Dio působil v Black Sabbath už na začátku 80. let, pak se tu ještě jednou krátce objevil o dekádu později.

Legendární hardrockové uskupení se staronovým frontmanem vyrazí na koncertní turné a připravuje i novou desku. Kromě Ozzyho budou Black Sabbath pokračovat ve slavné původní sestavě z roku 1969.

Foto: Aktuálně.cz

Už tehdy hrál na kytaru Tony Iommi, na baskytaru Geezer Butler a za bicí soupravou seděl Bill Ward. Jejich syrový zvuk z té doby zůstává dodnes inspirací mnoha rockerů.

Osbourne byl z kapely vyhozen v 70. letech - jeho alkoholové a drogové excesy překračovaly i standard divoké kapely s hity Paranoid nebo Iron Man.

Později odešli i Butler a Ward; poslední studiový počin vydali Black Sabbath v roce 1995. Od té doby kapela vedená kytaristou Iommim autorsky mlčela a scházela se jen na občasných koncertech.

Foto: Aktuálně.cz

Mluvčí Black Sabbath potvrdil, že Dio přiletěl do Anglie za Iommim a společně už pracovali na nových skladbách. Fanoušci je pravděpodobně uslyší už na začátku příštího roku, na kdy je turné plánováno.

Podle některých informací bude aktuální sestava vystupovat jako Heaven&Hell - podle stejnojmenné desky z roku 1980, jež byla Diovým debutem v Black Sabbath.  

Pak ale není moc pochopitelná reakce Ozzyho Osbournea. "Tony a Ronnie pracují na projektu, který nemá s Black Sabbath nic společného. Jsou jen jediní Black Sabbath," tvrdí rocker, který se prosadil na sólové dráze, a nejnověji hvězda televizní reality show, v tiskovém prohlášení.

Foto: Aktuálně.cz

Přesto prý bývalým spoluhráčům přeje hodně úspěchů a doufá, že se s nimi příští rok znovu sejde na pódiích.

Kromě Heaven&Hell natočil staronový frontman ještě desky Mob Rules (1981) a Dehumanizer (1992). Je jedním z deseti zpěváků, kteří se v souboru vystřídali. Za mikrofonem v Black Sabbath stála i taková jména jako Ian Gillan, Tony Martin nebo Glen Hughes.

Dio bude i nadále působit také ve své kapele, která nese jeho jméno a s níž letos vydal živé CD Holy Diver.

 

Právě se děje

Další zprávy