Black Eyed Peas uchvátili americký singlový rekord

Kultura Kultura, Red Kul
20. 8. 2009 16:50
Kapela je už 20 týdnů na špici hitparády Billboard
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Hitparádový rekord prolomili v nejdelším pobytu na špici amerického singlového žebříčku Billboard Hot 100 Black Eyed Peas.  Kvartet z Los Angeles je v tuto chvíli na vrcholu už dvacet po sobě jdoucích týdnů, navíc se mu podařilo vyšachovat sebe sama.

To když po dvanácti týdnech titulní singl z alba The End - Boom Boom Pow - sesadil jejich druhý song I Gotta Feeling, který se tam drží už osmý týden.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Recenze: Black Eyed Peas dělají z konzumentů batolata
Black Eyed Peas trhají rekordy i v Británii

Navíc se tak Black Eyed Peas zařadili do velice úzké skupiny interpretů, kteří měli v jednu dobu dva singly na prvních dvou pozicích Billboard Hot 100. Už po sedmnáctit týdnech předstihli rekord v kategorii dua mebo skupiny - to když porazili boyband Boyz II Men, který si šestnáctitýdenní slávu užil v letech 1994 a pak ještě jednou na přelomu 1995 a 1996.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A nyní se dostavilo i absolutní prvenství. To doposud v 51 let dlouhé historii hitparády vlastnil r'n'b zpěvák a herec Usher, jehož singly Yeah a Burn z alba Confessions se v roce 2004 držely v čele žebříčku dohromady devatenáct týdnů.

Což je společný rys všech hitparádových rekordmanů: vždy se jednalo o součet dvou po sobě nasazených singlů, které ovládly Billboard Hot 100.

Tento týden padnul i další rekord: zpěvák slaví sedmdesát týdnu pobytu Billboard Hot 100 se songem I'm Yours, čímž po jedenácti letech předtihl o týden dosavadní držitelku, LeAnn Rimes. 

„Asi tak před šesti týdny jsem zjistil, že je moje skladba pořád v hitparádě a na cestě zlomit rekord. Dojalo mě to. Pořád jsem unešený úspěchem mé drobné, šťastné hippícké písně,"  komentuje úspěch třetího nejprodávanějšího downloadu všech dob Mraz.

Hudba, jež připomíná počítačové hry

Na Black Eyed Peas se od vydání The End lepí jeden obchodní úspěch za druhým. Boom Boom Pow se první týden po vydání stal se 465 tisíci stažení třetím nejprodávanějším downloadem v dosavadní historii měření, záhy nato překročil i milionovou hranici.

Foto: Aktuálně.cz

Pozoruhodná při všech těch triumfech ovšem zůstává skutečnost, že Boom Boom Pow je poměrně ordinérní elektro track se zpěvy prohnanými vokodérem, který vykrádá postupy Kanye Westa z alba  808s & Heartbreak - ovšem za jeho úrovní i chytlavostí dalece zaostává. 

Proměna Black Eyed Peas z respektované jižanské undergroundové kapely do hitové mašiny odráží, jak rychle se hip hop proměnil v nový pop.

Will.i.am vzal futuristické beaty Timbalanda a The Neptunes a přizpůsobil je masovému vkusu, slogany Britney Spears posunul ještě o několik IQ bodů níž a stvořil pop pro generaci, která chce ze svých mobilních telefonů poslouchat hudbu, jež připomíná počítačové hry.

 

Právě se děje

Další zprávy