Björk: Skotsko, vyhlaš nezávislost a pozvedni svou vlajku

jla
Aktualizováno 18. 9. 2014 7:36
Jen pár hodin před skotským referendem podpořila nezávislé Skotsko i islandská zpěvačka Björk. Textem k písni Declare Independence.
Björk.
Björk. | Foto: Aktuálně.cz

Reykjavík - Islandská zpěvačka Björk se připojila k dalším hudebníkům jako David Bowie, Susan Boyle nebo Billy Bragg a vyjádřila podporu pro nezávislé Skotsko svým textem k písni Declare Independence z roku 2008 prostřednictvím svého facebookového profilu ve středu odpoledne.

Podívejte se na videoklip k písni Declare Independence, který pro Björk zrežíroval Michel Gondry.
Podívejte se na videoklip k písni Declare Independence, který pro Björk zrežíroval Michel Gondry.

"Vyhlašte nezávislost! Nenechte je, aby vás dál ovládali! Používejte vlastní měnu! Vytvořte vlastní pečeť! Chraňte svůj jazyk," nabáda text k psíni Declare Independence

Není to poprvé, co se Björk prostřednictvím své tvorby vyjádřila k celosvětovému politickému tématu. Politický podtext Declare Independence původně vzešel z napjaté situace v Grónsku a na Faerských ostrovech, jež jsou nyní autonomní součástí Dánského království.

Björk ale není jedinou islandskou osobností, která vyjádřila svůj názor na blížící se skotské referendum. Jedna z nejúspěšnějších islandských kapel Sigur Rós otevřeně podpořila Skotskou nezávislost na koncertě v Glasgow.

 

Právě se děje

Další zprávy