Bittová plánuje roční koncertní pauzu

ČTK, MaM
2. 12. 2005 17:00
Praha - Festival hudby Bohuslava Martinů, který začíná v neděli, nabídne poslední vystoupení Ivy Bittové v České republice před její plánovanou roční koncertní přestávkou.

Během tvůrčí přestávky se chce nonkonformní houslistka a zpěvačka věnovat kompozici nových skladeb. Bittová se 5. prosince v Dvořákově síni Rudolfina představí společně se Škampovým kvartetem, s nímž už během svého podzimního evropského turné slavila úspěch v londýnské koncertní síni Wigmore Hall, v Berlíně, Švýcarsku, Belgii i v Brně.

Základem programu Ivy Bittové a Škampova kvarteta je Janáčkův cyklus Moravská lidová poezie v písních v úpravě slovenského skladatele Vladimíra Godára. Bittová rovněž zazpívá svým charakteristickým způsobem výběr písní z nejznámějších vokálních cyklů Bohuslava Martinů a vlastní skladby. V autorské části koncertu kromě improvizací zpěvačky zazní například její skladby Déšť a Quatuor pour Cora.

Jedenáctý ročník přehlídky Dny Bohuslava Martinů letos proběhne od 4. do 9. prosince. Již v neděli večer na přehlídce vystoupí laureáti soutěže uspořádané podesáté Nadací Bohuslava Martinů, tentokrát v oboru klavírní hry.

Tentýž večer zazní rovněž novodobá premiéra dlouho nezvěstného Smyčcového tria č. 1 od Bohuslava Martinů v provedení členů Zemlinského kvarteta. Autorův rukopis našla muzikoložka Eva Velická, pracovnice pražského Institutu Bohuslava Martinů, letos v září v Dánské královské knihovně v Kodani. Dílo z přelomu let 1923 a 1924 je první skladbou, kterou Martinů vytvořil v Paříži, kam přišel jako třiatřicetiletý pokračovat ve studiu. Smyčcové trio bylo poprvé předvedeno v Paříži v roce 1924, v Československu potom o rok později členy Ondříčkova kvarteta.

Na Dnech Bohuslava Martinů zahraje také Česká filharmonie. Uvede mimo jiné 3. symfonii od Bohuslava Martinů a 4. symfonii amerického skladatele Davida Diamonda (1915 až 2005). Ten Bohuslava Martinů obdivoval, vždy ale zdůrazňoval, že nikdy nebyl jeho žákem. Program nastudoval Gerard Schwarz.

 

Právě se děje

Další zprávy