Pořád s vousy a černými brýlemi, ale bez ZZ Top. Do Česka přijede Billy Gibbons

Kultura Kultura
26. 1. 2023 13:40
Typicky dlouhým vousem, černými brýlemi, a hlavně osobitou bluesrockovou hrou proslul americký zpěvák a kytarista Billy Gibbons. Frontman rockové kapely ZZ Top poprvé letos přijede do Česka se svou sólovou sestavou. V pražské hale O2 universum se představí 26. června po boku bubeníka Matta Soruma a levorukého kytaristy Austina Hankse.
Češi už Billyho Gibbonse zažili mnohokrát s kapelou ZZ Top, s triem The BFGs ale přijíždí poprvé.
Češi už Billyho Gibbonse zažili mnohokrát s kapelou ZZ Top, s triem The BFGs ale přijíždí poprvé. | Foto: Blain Clausen

Vstupenky za ceny 1690 až 3490 korun prodávají sítě Ticketmaster a Ticketportal od čtvrtečního dopoledne, informovala pořadatelská agentura Liver Music. Ta koncert chystá v rámci cyklu Prague International Bluenight.

Hudebník přijede díky evropskému turné, které začne ve Švédsku a dále bude pokračovat v Německu, Velké Británii či Francii.

Kytarista a zpěvák Billy Gibbons.
Kytarista a zpěvák Billy Gibbons. | Foto: Blain Clausen

Rodák z texaského Houstonu byl přes půl století spojený s kapelou ZZ Top, jež vydala první album roku 1970. Kombinovala hard rock, blues rock nebo takzvaný jižanský rock, vycházela z odkazu 70. a 80. let minulého století, její texty se nejčastěji točily okolo aut, motorek a žen. Muzikanti byli známí typickou "choreografií", tedy rozvážně synchronizovanými krokovými variacemi. ZZ Top si říkali podle značky cigaretových papírků.

Gibbons hrál v ZZ Top s bubeníkem Frankem Beardem a baskytaristou Dustym Hillem, v tomto složení také roku 2004 vstoupili do Rokenrolové síně slávy. Předloni však baskytarista Hill zemřel. V poslední době jej na turné nahradil dlouholetý technik kapely Elwood Francis, který je nyní už právoplatným členem.

Kromě toho ale začal Billy Gibbons v minulé dekádě hrát s vlastním triem nazvaným The BFGs. Vydal s ním desky Perfectamundo z roku 2015 ovlivněné afro-kubánskou hudbou, tři roky nato bluesové The Big Bad Blues a předloni nahrávku Hardware.

"Poslední turné ZZ Top bylo skvělé a rozhodl jsem se energii z něj přenést i na své hudební alter ego. A tak vzniklo toto turné," vysvětluje Gibbons. Pořadatelé pražského koncertu uvádějí, že je také majitelem mnoha cenných starých kytar včetně Sunburst Les Paul Standard přezdívané Pearly Gates. Kromě toho Gibbons vlastní několik automobilových patentů, maluje a sbírá africké umění.

Češi už Gibbonse zažili vícekrát, vždy ale s formací ZZ Top. Poprvé přijela roku 1997 do Prahy, později se ukázala v Brně, Pardubicích, Plzni či naposledy roku 2019 v pražském Edenu na dvojkoncertu s kapelou Kiss.

Skladba My Lucky Card z Gibbonsova zatím posledního alba Hardware natočeného s triem The BFGs. | Video: Concord Records
 

Právě se děje

Další zprávy