Bílá! Jako Božena Němcová v novém hudebním žánru

Jitka Gráfová
10. 4. 2008 18:15
Hudbu složil její manžel Václav Noid Bárta
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lucie Bílá už dávno nemá neposlušné tenisky ani nechodí okukovat na Petřín sexualitu spoluobčanů a spoluobčanek. Na pódiu zpívá "šansony" za doprovodu Petra Maláska a vůbec se tváří tak nějak důstojně.

Jak jinak tu proměnu dokonat než se převtělit v jednu ze zásadních postav českého panteonu a ztvárnit Boženu Němcovou v nové inscenaci Divadla Ta Fantastika. Premiéra je 12. května a k vidění věru nebude "šťastná to žena".

Její postava ve hře Němcová! má být plná touhy a sužovaná nenaplněnou láskou - neboli klasický pohled do soukromí svého druhu celebrity.

Musíme mít na paměti, že Němcová má svou oficiální tvář, kterou lze stejně dobře zužitkovat. Dodnes není u lidu jen ikonou naší ženské literatury, ale i české idyly vůbec, nehledě na boj proti cizí vrchnosti.

Přidejme trochu oné očekávané pikantnosti - a v Ta Fantastice u Karlova mostu se možná bude stavět nové parkoviště. Povolení by snad i bylo.

Bílá neskrývala, že jejímu divadlu jsou nakloněni i politici. Ta Fantastika je jedním z komerčních divadel, které dostalo dotaci na vstupenky a pražští radní z ODS prosazují grantový systém, v němž si peníze zaslouží i komerční divadla.

Premiéru má hra v květnu
Premiéru má hra v květnu | Foto: Divadlo Ta fantastika

A dál už je to jen marketingová mytologie - která ke každému takovému projektu patří. Tak tedy - pro Bílou to byla vysněná role.

O tom, že by se postava Němcové dostala na divadelní prkna, mluvila ještě před účinkováním v Johance z Arku, tehdy ale podle ní chyběla dobrá zápletka.

Ta přišla před půl rokem, když začal na muzikálu pracovat režisér Jiří Pokorný. Autorem hudby je manžel Lucie Bílé Václav Noid Bárta.

Kromě Němcové si Bílá v příští sezoně střihne i postavu Carmen v Hudebním divadle Karlín. "Carmen je světová, ale Božena Němcová je naše - je česká. A já jsem vlastenec. Carmen je temperamentní a vášnivá, ale pro mě je vášnivá Němcová," říká herečka.

...jak moc se přiblíží Bílá Němcové?
...jak moc se přiblíží Bílá Němcové? | Foto: Aktuálně.cz

"Smrt Němcové nepřijde v samotném konci hry, ale hned na začátku a její příběh se začne odvíjet pozpátku," bere si pak slovo Jiří Pokorný, který je držitelem Ceny Alfréda Radoka a hostoval v Národním divadle. V Ta Fantastice režíroval muzikál Michala Pavlíčka Obraz Doriana Graye.

"Hlavní motivací pro vznik inscenace byl asi nervní moment: jako dítě ležíte v posteli a pod lampičkou si čtete pohádku. Tajně. Na straně číslo osm se zjeví postupně meč, šarkan a krásná mladá žena. Pak si za třicet let přečtete soukromou korespondenci ženy, která tu pohádku napsala," říká autor scénáře, textu písní, scénograf a režisér v jedné osobě.

Foto: EMI
Čtěte také:

Divadelníci chtějí kvůli grantům hlavu radního Richtera
Praha rozdala peníze na kulturu. I komerčním divadlům 
Divadla bojují s radním: Máme být veřejnou službou
Petice: Petici najdete zde

Autoři se brání tomu, že by šlo o typickou muzikálovou hopsandu. "Není to ani písničkář, ani muzikál, chceme nový hudební žánr - silné hudební drama." Právě proto prý představení dali podtitul Hudební obrazy inspirované životem Boženy Němcové.

Zdrojem pro autory byla prý právě spisovatelčina korespondence a další dobové zdroje. "V představení jsme použili tři nebo čtyři její dopisy, které tam zazní, budou promítány nebo je bude mít Lucie Bílá na šatech," prozrazuje režisér.

Hudební složka prý nebude dobová, ale podle Noida půjde o fúzi několika žánrů. Její manžel kromě hudby ztvární druhou hlavní roli - manžela Němcové. Alternoval ho bude Kamil Střihavka.

Ani on o postavě Němce, jenž byl mnohdy označován za utlačovatele spisovatelky, moc mluvit nechce. "Celé je to teprve ve fázi tvorby, pohled na tuto postavu se pojí v konkrétních situacích," říká Střihavka.

Možná má víc jasno Bílá, která mít žádnou alternaci nebude. "Byli oba silní, ale nějak se jim míjela srdce."

Hudební ceny Anděl 2007: Lucie Bílá
Hudební ceny Anděl 2007: Lucie Bílá | Foto: Ondřej Besperát

V dalších rolích diváci uvidí Ivu Marešovou, Gabrielu Vermelho, Michaelu Zemánkovou, Dášu Součkovou, Radima Schwaba, Lukáše Kumprichta nebo Davida Krause.

Choreografii připravil Petr Tyc: "Přes obsah jsme mířili k formátu hudebního, poté k formátu obrazovému."

Autoři vycházeli i monografie Václava Tilleho, ale nečerpali z knih literární historičky Jaroslavy Janáčkové, která se dlouhá léta Němcovou zabývá.

"Profesorka Janáčková nám napsala kvalitní komentář a budeme rádi, když na se přijde podívat na zkoušky," dodává režisér.

Snad bude mít pro ně pod fěrtochem husary.

 

Právě se děje

Další zprávy