Beyoncé má hattrick z Evropských hudebních cen MTV

Kultura Kultura, Red Kul
6. 11. 2009 14:00
Ceremoniál zahájili bezplatní U2 u Braniborské brány
Předávání cen MTV - Katy Perry
Předávání cen MTV - Katy Perry | Foto: Reuters

Berlín - Americká zpěvačka Beyoncé se stala nejúspěšnější interpretkou 16. ročníku Evropských hudebních cen televize MTV. V Berlíně ve čtvrtek ze čtyř nominací proměnila tři: získala titul nejlepší umělkyně, její píseň Halo ocenili diváci MTV jako nejlepší song a její Single Ladies získal ocenění za nejlepší videoklip - stejně jako před měsícem na newyorských MTV Video Music Awards.

Manžel Beyoncé, rappový mogul Jay-Z, si z německé metropole odvezl ocenění v jedné z 13 kategorií - za nejlepší "urban act". Dominanci zámořských r'n'b a hihopových jmen potvrdil Eminem coby umělec roku, který porazil mimo jiné Robbieho Williamse i Miku; jméno detroitského rappera vyslovil francouzský herec Jean Reno.

Předávání cen MTV - Tokyo Hotel
Předávání cen MTV - Tokyo Hotel | Foto: Reuters

Naopak pětkrát nominovaná a favorizovaná teatrální Newyorčanka Lady Gaga nakonec uspěla jen v kategorii objev roku. Úplně naprázdno vyšla ve stejném počtu kategorií nominovaná nashvillská skupina Kings of Leon.

I tak ale držitel ceny pro nejlepší rockery pochází z USA: tu dostala pop-punková kapela Green Day. Rock s puncem neškodné rebelie je druhým oblíbeným žánrem MTV - to potvrdila cena pro nejlepší kapelu, kterou si odnesli domácí němečtí Tokio Hotel.

Zdá se, že oblíbencům teenagerů, kteří svou novou desku desky vydali v německé i anglické jazykové verzi, začíná vycházet snaha o popularitu i v anglosaských zemích. Vysněnou metou pro ně ovšem stále zůstávají Spojené státy.

Čtěte také:
Ceny MTV připomněly Jacksona a naštvaly Kanye Westa

Nejlepší alternativní skupinou byli vyhlášeni Placebo, „nejlepší živé vystoupení na světě" odehráli a cenu za to dostali Linkin Park.

Nejlepší kapelou naživo jsou ovšem U2 - první udělovanou cenu večera symbolicky předznamenal jejich půlhodinový bezplatný koncert u Braniborské brány. V Sunday, Bloody Sunday, jednom ze šesti songů, se k nim připojil i Jay Z.

Následná ceremonie v berlínské aréně O2 World se odehrávala v kulisách odkazujících na muzikál Kabaret, jehož děj je situovaný do Berlína na počátku 30. let. Moderátorkou večera byla stejně jako loni americká zpěvačka Katy Perry.

Holka, co políbila holku a teď chodí s britským moderátorem a hercem Russelem Brandem, vystřídala přes půl tuctu šatů, zazpívala směsku melodií od nominovaných zpěváků a připomněla publiku Lizu Minneli, hrdinku filmového Kabaretu. Kromě ní a Beyoncé v Berlíně vystoupila i Leona Lewis nebo Shakira a díky celkové dominanci žen si ceremoniál u BBC vysloužil pojmenování Ladies' night.

„Regionální" kategorii Evropský umělec, kam jsou nominováni interpreti z lokálních odnoží MTV, vyhrála rap-rocková sestava Manga z Turecka. Za Polsko tu soutěžila Ewa Farna.

Předávání cen MTV - Shakira
Předávání cen MTV - Shakira | Foto: Reuters

Berlínská aréna, která byla otevřena loni v září, se nachází pár desítek metrů od nejdelšího dosud dochovaného úseku Berlínské zdi. Letošní ceny tak byly věnovány i oslavě „hudby a nové éry svobody", protože příští týden od jejího pádu uplyne 20 let.

„Promiňte, ale já jsem se narodila až o rok později," prohlásila na pódiu Pixie Lott, když dostávala cenu pro mladou naději.

Přenos, který sledovalo na 500 milionů lidí, může sloužit jako vzor profesionálně odvedeného showbyznysu.  Zároveň jsou ale ceny kritizovány, že se odehrávají v režii majors - tedy velkých vydavatelů; že jen slouží k propagaci jejich koní a jako příprava na vánoční trh.

 

Právě se děje

Další zprávy