Recenze: Manželská válka končí happyendem. Beyoncé a Jay-Z ale na společné desce ničím nepřekvapí

Karel Veselý Karel Veselý
21. 6. 2018 17:34
Beyoncé a Jay-Z jsou na své nové desce za superpár, který je tak bohatý, že se ocitl mimo zemský orbit. Nikoho nepotřebují, žijí sami pro sebe. Proč by tedy ale měli zajímat nás?
Manželé Jay-Z a Beyoncé spolu prvně spolupracovali roku 2002, snubní prsten Beyoncé ukázala poprvé na koncertu v září 2008.
Manželé Jay-Z a Beyoncé spolu prvně spolupracovali roku 2002, snubní prsten Beyoncé ukázala poprvé na koncertu v září 2008. | Foto: ČTK/APInvision/Rob Hoffman

Uprostřed sobotního koncertu v Londýně americká zpěvačka Beyoncé a raper Jay-Z vydali své první společné album. Manželský pár je aktuálně na opulentní šňůře nazvané On the Run 2, která má skoro padesát zastávek a nepochybně bude patřit k nejvýdělečnějším turné roku.

Deska jménem Everything Is Love narůstajícím příjmům rozhodně neuškodí, byť do diskografie obou hudebníků nepřidává nic dramaticky nového. Zajímavější je jako součást mediálního příběhu rozpadajícího se a zachráněného manželství, které umělci - pod svými občanskými jmény známí jako Carterové - poslední roky servírují médiím.

"Co je lepšího než jeden miliardář?" ptal se Jay-Z vloni ve skladbě Family Feud a sám si hned odpověděl: "Dva."

Jeho manželství se zpěvačkou Beyoncé patří k nejznámějším svazkům celebrit, oba jsou obletováni bulvárem a na sociálních sítích se chlubí svým bohatstvím. Když se před čtyřmi lety na internetu objevily záběry z hotelového výtahu, na nichž rapera bije zpěvaččina naštvaná sestra Solange, posílilo to spekulace, že ne všechno je v jejich vztahu dokonalé, jak to dlouho vypadalo.

O dva roky později vydané sólové album Beyoncé nazvané Lemonade pochybnosti nevyvrátilo. Zpěvačka se na něm situovala do role ženy-bojovnice, která tváří v tvář manželské nevěře musí sebrat síly a zkusit vztah zachránit, nebo ho definitivně pohřbít.

Jay-Zho loňská kolekce 4:44 pak nabídla zpověď kajícníka, který lituje svých prohřešků a prosí o odpuštění. Aktuální deska Everything is Love tuto trilogii dokončuje - vše dobře dopadlo, rodina Carterů je znovu pohromadě. Prostě happy end.

Videoklip ke skladbě Apeshit vznikl uvnitř pařížského Louvru. | Video: Beyoncé

"Použili jsme naše umění jako terapeutické sezení a začali jsme dělat hudbu společně," vysvětlil Jay-Z v rozhovoru pro list New York Times, jaká byla motivace natočit společné album.

Oba už v minulosti účinkovali na společných skladbách - díky refrénu od Beyoncé se raper roku 2002 s trackem nazvaným 03 Bonnie & Clyde poprvé dostal do americké singlové Top 5. Rok nato své budoucí manželce pomohl odstartovat sólovou kariéru hostováním v hitu Crazy in Love.

O dekádu a půl později je kombo raper-zpěvačka už vlastně dost obnošenou vestou, crossover mezi R&B a hiphopem pak rovnou reliktem minulosti. Právě v ní jsou ale Carterové šťastní. I jejich novou desku produkovala roky ozkoušená jména - Pharrell Williams, s nímž raper pracuje takřka dvě dekády, či osvědčené duo Cool & Dre, které se proslavilo na přelomu tisíciletí. Do první dekády tisíciletí se pak datují nejslavnější časy skupiny TV on the Radio, jejíž člen Dave Sitek pro Carterovy nyní napsal závěrečný track.

Vlastně se jedná o jakýsi střední proud dneška, cílovou skupinou jsou dospělí fanoušci černé mainstreamové hudby, produkce krotká, skoro smířlivá. Hlas Beyoncé sametový, stárnoucí osmačtyřicetiletý Jay-Z jen výjimečně volí rychlejší tempo.

Nejdobrodružněji zní beat skladby Apeshit, v níž se objevují atlantské hiphopové hvězdy Migos - i proto má nejblíže k aktuálnímu trapovému soundu, který vládne hitparádám. Beyoncé se zde blýskne jako raperka a naznačí možnost paralelní hudební kariéry v jiném žánru. Jedná se však o jediné místo na desce, které posluchače něčím překvapí.

Jinak je to jako sledovat zaměnitelný díl televizní soap opery těsně předtím, než seriál utne televizní stanice. Role hrdinů jsou jasně dané - Jay-Z pokračuje v pokání, jeho skladba nazvaná 713 je ódou na lásku čených žen, v níž děkuje: "Černé královny, zachránily jste nás."

Beyoncé je pořád plná sebevědomí a odhodlání převrátit negativní momenty života v cosi pozitivního. V textech oba posílají lásku svým třem dětem a závěrečný track LoveHappy končí společným refrénem: "Přišli jsme, viděli jsme, dobyli jsme. A teď jsme šťastně zamilovaní."

Carterům se nečekaným vydáním desky podařilo zastínit Kanyeho Westa, který je uprostřed série pěti minialb, jež produkoval sobě i různým interpretům na vlastním labelu G.O.O.D. Music. (Páteční album Nasir od Jay-Zho někdejšího rivala Nase už v sobotu nikoho nezajímalo.)

Zatímco jednačtyřicetiletý West se pořád snaží držet krok s trendy, o sedm let starší Jay-Z už na albu Everything is Love tak trochu dobrovolně přiznává, že mu dochází dech.

Předešlá alba Carterových - Lemonade i 4:44 - slavila úspěchy u kritiky i posluchačů díky tomu, že na nich celebrity nabídly odlišný pohled na svůj život. Beyoncé, od začátku své kariéry připomínající dokonalou mašinu na hity, se najednou hroutila a řešila, jak se pomstít manželovi. Sebevědomý raper, který málokdy vypadl z role proroka černošského amerického snu, kvůli nevěře ztratil půdu pod nohama.

I kdyby byl jejich příběh vyfabulovaný, s párem řešícím strasti manželského života se dalo dobře identifikovat.

Beyoncé & Jay-Z: Everything Is Love
Autor fotografie: Tidal

Beyoncé & Jay-Z: Everything Is Love

Tidal 2018

Jenže na nynější nahrávce Everything is Love pochybnosti ustupují a vše směřuje k žvýkačkovému happyendu, který je navíc prošpikován nekonečným vychloubáním o enormním bohatství, jímž pár disponuje. "Moje pra-pra-pravnoučata jsou už teď bohatá, to je spousta hnědých dětí na seznamu Forbesu," dozvíme se třeba v tracku Boss.

Na jiném místě Carterové ukazují prostředníček největším streamovacím službám, které prý vůbec nepotřebují. (Album vydali nejprve na své vlastní službě Tidal, na Spotify a a další platformy se dostalo teprve v průběhu týdne.)

Carterové jsou na společné desce za superpár, který je tak bohatý, že se ocitl mimo zemský orbit. Nikoho nepotřebují, žijí sami pro sebe. Proč by tedy ale měli zajímat nás? Jejich šťastný život v bohatství je obrazem celebrit z minulosti, které měly oslňovat davy svojí dokonalostí.

Dnes už popové hvězdy potřebují silný příběh, který si posluchač může spojit s vlastním bojem. Everything is Love je jen dodatkem k něčemu takovému. Možná, že tou správnou odpovědí na Jay-Zho otázku: "Co je lepší než jeden miliardář?" je ve skutečnosti "Nula."

 

Právě se děje

Další zprávy