Beyoncé a Jay-Z nečekaně vydali společné album, rapují o intimním soužití i hnutí za práva černochů

Kultura AFP, Kultura
17. 6. 2018 11:27
Beyoncé a Jay-Z již ve studiu spolupracovali dříve, novou desku však vydali poté, co na veřejnost nedávno vytáhli svůj vztah. "Nejsme dokonalí, ale pořád jsme stvořeni jeden pro druhého," zpívá teď Beyoncé.
Videoklip ke skladbě Apeshit vznikl uvnitř pařížského Louvru. | Video: Beyoncé

Americká popová zpěvačka Beyoncé a raper Jay-Z, patrně nejslavnější pár současného hudebního showbyznysu, nečekaně vydali společné album. Oslavují na něm svůj vztah i afroamerické kořeny.

Vydání desky nazvané Everything is Love dvojice oznámila z pódia při koncertu v Londýně, prvním na jejich celosvětovém turné.

Album vyšlo včera večer v pozdních hodinách a k dispozici je pouze na streamovací platformě Tidal, kterou Jay-Z vlastní, nikoliv třeba na podstatně větším Apple Music nebo Spotify - o něj se Beyoncé v jedné skladbě několikrát vulgárně otře.

K jednomu z tracků nazvanému Apeshit dvojice natočila také videoklip s důkladnou choreografií. Odehrává se uvnitř pařížského muzea Louvre, kde pár na začátku stojí před Leonardovým obrazem Mona Lisa.

V pozdější části videa se skupina tanečníků smyslně kroutí před slavným plátnem Napoleonova korunovace od Jacquese-Louise Davida.

Podle agentury AFP nahrávka stojí na kombinaci vášnivého soulu a hiphopu, tedy dvou žánrů, jimž se interpreti věnují - přesto se celek víc nese v duchu Jay-Zho alb.

Deska například definitivně rozptyluje poslední představy o Beyoncéině nevinnosti. Někdejší zpěvačka hitů Say My Name nebo Single Ladies (Put a Ring On It) tentokrát odkrývá podrobnosti svého intimního soužití s Jay-Zm.

Ve studiu již spolupracovali dříve, nejznáměji na Beyoncéině skladbě Drunk in Love z roku 2013. Současná deska však vychází poté, co svůj vztah sami nedávno sami vytáhli na veřejnost.

Na svém posledním, dva roky starém albu Lemonade zpěvačka odhalila, že jí byl partner nevěrný. Jay-Z pak o odpuštění prosil na své loňské desce 4:44.

Z nových tracků vyplývá, že jejich vztah se patrně zahojil. Ostatně vůbec první slova, která Beyoncé na nové desce zazpívá, vyzývají k "letní lásce".

V závěrečném tracku Lovehappy si oba interpreti přiznávají, že jejich vztah poslední dobou nebyl ideální. "Nejsme dokonalí, ale pořád jsme stvořeni jeden pro druhého," zpívá Beyoncé.

Zpěvačka spolu s Jay-Zm patří k nejvlivnějším Afroameričanům ve světě popultury, poslední dobou jsou ale čím dál aktivnější též politicky. Dříve podporovali bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, teď se angažují v hnutí Black Lives Matter, které v USA upozorňuje na případy policejního násilí, zejména od policistů bílé pleti vůči černochům.

Toto téma rezonuje také na desce Everything is Love. Ve skladbě Black Effect pár vzdává hold svým afroamerickým kořenům a Jay-Z výslovně zmiňuje Trayvona Martina, sedmnáctiletého amerického černocha, jenž byl před pěti lety zastřelen na Floridě. "Zvedněte ruce, jako by tohle bylo falešné zatýkání," vyzývá na desce Jay-Z.

Jinde raper potvrzuje spekulace, že odmítl vystoupit na finále ligy amerického fotbalu Super Bowl. V tomto nejsledovanějším pořadu tamních televizí jej nakonec zastoupil Justin Timberlake.

Jay-Z ovšem hlasitě podporuje Colina Kaepernicka, hráče amerického fotbalu, který předloni povstal proti americké hymně. Později to vysvětlil právě jako gesto na podporu hnutí Black Lives Matter, což ostře kritizoval nynější americký prezident Donald Trump.

Beyoncé & Jay-Z: Everything Is Love
Autor fotografie: Tidal

Beyoncé & Jay-Z: Everything Is Love

Tidal 2018

"Super Bowlu jsem řekl ne / Vy mě potřebujete, já vás ne," rapuje Jay-Z na nové desce. "Každou noc jsme zahnáni do kouta / Vysvětlete Národní fotbalové lize, že i na stadionech," říká zjevně v narážce na situaci v profesionální lize amerického fotbalu, kde takřka výhradně bílí vlastníci týmů zaměstnávají převážně afroamerické hráče.

Společně s deskou Everything is Love včera Beyoncé a Jay-Z samostatně vydali také track Salud!. Na něm se Jay-Z vrací ke své přezdívce Hov a vyjadřuje se k současnému prezidentovi Trumpovi.

"Váš prezident tweetuje o Hovovi, jako by nás znal / Já se na vrchol dostal tak, že jsem si vzal, co nám patří," rapuje Jay-Z.

 

Právě se děje

Další zprávy