Berlínská robodiva Planningtorock zazpívá se stroji

kal
20. 10. 2011 8:17
Slektronická alternativa zazní v Meetfactory
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve smíchovské Meetfactory vystoupí ve čtvrtek 20. října britská zpěvačka a hudebnice Planningtorock usazená už několik let v Berlíně. Jedna z nejvýraznějších představitelek současné elektronické alternativy navazuje na hrátky s gender tématy své kolegyně Peaches. Její nahrávky předznamenaly i současnou fascinaci gotickou temnotou u zpěvaček, jako jsou Zola Jesus nebo EMA.

Planningtorock (vlastním jménem Janine Rostron) vzešla z feministické komunity kolem skupiny a labelu Chicks For Speed, kde v roce 2006 vyšel její debutový singl Changes/I Wanna Bite Ya. Ve stejném roce vydala první album Have It All. Osudovým se ukázal remix skladby Marble House pro švédské elektronické duo The Knife. Sourozenci Dreijerovi následně Planningtorock pozvali k realizaci ambiciózní opery Tomorrow, In a Year napsané na motivy Darwinova spisu O původu druhů. V albové podobě vyšla spolupráce na dvou kompaktech vloni.

Letos Planningtorock připravila album W pro newyorskou trendy značku DFA Jamese Murphyho (LCD Soundsystem) a týdeník NME nahrávku popsal jako „majstrštyk art-popového hledačství". Guardian pak v recenzi referoval o „experimentech, které jsou překvapivě posluchačsky vstřícné."

Planningtorock, jež za své vzory jmenuje spisovatelku Doris Lessingovou, zpěvačku Danielle Dax, anglického multiinstrumentalistu Snakefingera či zmiňovanou Peaches, zahraje v Praze vůbec poprvé.

Charakteristickým znakem Planingtorock je vokál prohnaný přes distorzní efekt, jenž má za úkol vymazat gender interpreta. „Zajímá mě překračování hranic toho, kým jsme," vysvětluje v jednom rozhovoru.

K její vizuální podobě patří i zvláštně zdeformovaný protetický nos. Její bezmála robotický hlas i zhyzděný obličej se stávají součástí nové androgynní identity koketující se stroji. Na koncertech nechybí ani divadelní gesta a operně přehnané emoce.

Koncert v smíchovské Meetfactory začíná v 20:30.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy