Beck vydává remixové album

Ondřej Stratilík
8. 11. 2005 13:23
Los Angeles, Praha - Americký "písničkář" nové vlny Beck vydává šestého prosince remixové album.
Foto: www.beckbeckbeck.net

Beck (vlastním jménem Beck Hansen) je typickým, ale přesto originálním, výtvorem devadesátých let. Ve své tvorbě totiž spojuje vlivy popu, folku, country, hip-hopu, r´n´b, jazzu a mnoha dalších. Už na střední škole byl tak trochu mimoň. Po absolvování desáté třídy v Los Angeles vzdělávací zařízení opustil a vydal se na dráhu pouličního zpěváka. V roce 1988 vytváří první domácí nahrávku na kazetě a stěhuje se do New Yorku, kde zkouší prorazit v zrovna narozené antifolkové scéně ovlivněné punkem. Ovšem neuspěl a vrací se nazpět do města Andělů, kde koncertuje po klubech.
V roce 1991 si ho všimli lidé z labelu Bong Load, kde Beck složil skladbu "Loser", ovšem tu se mu podaří vydat až o dva roky později. Mezitím objíždí různá nakladatelství a na počátku roku 1993 se těší z prvního oficiálně vydaného singlu "MTV Makes Me Want to Smoke Crack".
Nahrávky přinesly velký úspěch, a tak bylo vydání debutového alba pouze otázkou času. Ta chvíle přichází v roce 1994, kdy se objevuje deska Mellow Gold i s hitem Loser. Ten se hned stává jakousi hymnou "znuděné generace". Kritiky se rozdělily do dvou táborů. Jedni publicisté bezmezně jásali a Becka adorovali, druzí si mysleli, že jde jen o sezónní záležitost. Beck však zároveň vydává i u malých labelů a postupně si na svou stranu získává novináře i posluchače. Následují další regulérní alba jako třeba Odelay či Midnight Vultures, letos se na pulty obchodů dostal jeho zatím poslední výtvor Guero. Do všeobecného povědomí se ale dostává až skladbou Everybody´s Gotta Learn Sometimes k filmu Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (Věčný svit neposkvrněné mysli).
Beck ovšem nelení a pracuje dál. Jeho nejnovějším počinem bude premiérové remixové album Guerillo. To obsahuje předělávky skladeb z aktuálního alba od takových jmen, jakou jsou francouzští elkektromágové Air, skotští experimentátoři Boards Of Canada či projekt Octet. V obchodech by se mělo objevit šestého prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy