Festival Metronome ulovil hvězdu. Zpěvák Beck přiveze nové album

Kultura Kultura
19. 12. 2019 10:11
Americký zpěvák a multiinstrumentalista Beck, který patří k nejvýraznějším figurám alternativní scény a nedávno vydal nové album, bude hvězdou příštího ročníku festivalu Metronome Prague. Ve čtvrtek ráno to oznámili pořadatelé.
Skladba Uneventful Days z Beckova nového alba Hyperspace. | Video: Fonograf Records

"Jedná se o naprosto výjimečný koncert, naposledy jsme Becka mohli vidět v devadesátých letech, kdy jeho sláva začala stoupat spolu s legendárním singlem Loser," uvádějí organizátoři festivalu.

Beck.
Beck. | Foto: Karl Mikai

Narážejí na to, že Beck v Česku naposledy koncertoval v listopadu 1994 v dnes již neexistujícím pražském klubu Belmondo, nacházejícím se v budově bývalých Elektrických podniků v pražských Holešovicích.

"O Becka jsme usilovali od prvního ročníku a jsme nadšení, že po pěti letech se to konečně podařilo," doplňuje dramaturgyně festivalu Barbora Šubrtová.

Kalifornský zpěvák, který příští rok v červenci oslaví padesátiny, začínal jako busker a první desky vydal zkraje 90. let minulého století. Skutečně proslul až roku 1996 s albem Odelay, za které získal své první ceny Grammy a jež se stalo jeho nejprodávanější položkou.

Dnes má na kontě čtrnáct nahrávek, přičemž třeba deska Morning Phase z roku 2014 získala Grammy pro album roku.

Zatím naposledy Beck minulý měsíc vydal album Hyperspace, které si sám produkoval spolu se zpěvákem Pharrellem Williamsem a na kterém jako tradičně zpívá, hraje na kytaru i klávesy, harmoniku nebo basu.

Beckův raný hit Loser z roku 1994. | Video: Geffen Records

"Tím, jak volně nakládá s hudebními žánry a styly a jak je schopen zcela přirozeně propojit velmi odtažité výrazové prostředky, je srovnatelný snad jedině s osobnostmi kalibru Davida Bowieho nebo Davida Byrnea," míní pořadatelé koncertu.

Festival Metronome, kam Beck přijede, se koná 19. a 20. června 2020 a jeho dalšími headlinery budou raper Skepta nebo duo Underworld. Dvoudenní vstupenky za cenu 1890 korun jsou stále v prodeji, kromě toho byl spuštěn prodej jednodenních vstupenek za 1280 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy