Beasties Mike D a Ad-Rock osiřeli. Parťák MCA zemřel

Michal Žák Michal Žák
6. 5. 2012 17:57
Adam Yauch, zakládající člen Beastie Boys, prohrál tři roky trvající boj s rakovinou
MCA během vystoupení. Archivní snímek ze září 2007
MCA během vystoupení. Archivní snímek ze září 2007 | Foto: Wikimedia Commons/Fabio Venni

New York - Adam Yauch, jeden ze zakládajících členů legendární americké hip-hopové skupiny Beastie Boys, zemřel v pátek 4. května. O úmrtí sedmačtyřicetiletého hudebníka, známějšího pod přezdívkou MCA, informoval web časopisu Rolling Stones. "Zemřel ráno v rodném New York City po téměř tříletém boji s rakovinou," uvádí oficiální prohlášení na webu Beastie Boys. Yauchovi lékaři v roce 2009 diagnostikovali rakovinou slinných žláz, kapela od té doby nevystupovala.

Youchův boj s rakovinou byl také hlavním důvodem odkládání poslední desky kapely Hot Sauce Committee Pt.2. Ta měla původně vyjít v září 2009, právě kvůli zdravotnímu stavu Adama Youche se ale na vydání čekalo až do dubna 2011.

Beastie Boys
Beastie Boys | Foto: Aktuálně.cz

"Rap in peace, MCA," přejí hudebníci

Význam muzikanta, potažmo celých Beastie Boys, pro hudební svět reflektovalo i dění téměř okamžitě následující jeho smrti. Daná informace zaplavila sociální sítě a dlouho na sebe nenechaly čekat ani hudební servery či další hudebníci se svými kondolencemi. MTV mu věnovalo speciální vysílací blok, hudební blog Stereogum sesumíroval dvacet jeho nejvýraznějších činů, filmový kritik Manohla Dargis ve svém blogu na NY Times zhodnotil přínos kinematografii a se zvláštními články přišla většina významných médií.

Svůj zármutek postupně vyjádřili jména jako Eminem, Jay-Z, Chuck D (Public Enemy), Nas nebo producent Diplo.Youchův význam ale postupně začali zdůrazňovat i hudebníci, kteří s ním na první pohled neměli příliš společného. Beastie Boys je pouze v nějakém životním období zasáhly, stejně jako miliony "obyčejných" lidí po celém světě.

"Dneska jsme přišli o dobrého člověka. Zanechal světu hodně krásného," komentoval úmrtí Antony Kiedis. Jím vedená funk rocková skupina Red Hot Chili Peppers do programu svého vystoupení v New Arku narychlo zařadila instrumentální verzi skladby So What'cha Want, singlu z třetí desky Beastie Boys. Ikonický kousek (You Gotta) Fight for Your Right (To Party!) zase v klavírní verzi uvedl Chris Martin v rámci hollywoodského koncertu Coldplay.

Že ale ne každé vzpomínání musí být uctivé předvedl komentátor Washington Postu Joseph Curl, který mlčenlivost prezidenta Obamy ohledně hudebníkovy smrti přetavil v kritické hodnocení dosavadního úřadování hlavy Spojených států.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nathaniel Hörnblowér

MCA byl nejen hudebníkem, ale i filmařem. Jeho rukopis nesou videoklipy Beastie Boys jako So Whatcha Want, Intergalactic, Body Movin či Ch-Check It Out (používal pseudonym Nathaniel Hörnblowér).

Založil i společnost Oscilloscope Laboratories, která se soustředila především na nezávislou filmovou tvorbu. Spolupracoval s takovými osobnostmi, jako je Spike Jonze či Bansky.

Beastie Boys na předávání Webby awards 2007
Beastie Boys na předávání Webby awards 2007 | Foto: Reuters

Angažoval se rovněž v boji za svobodu Čínou okupovaného Tibetu.

Hip-hopoví průkopníci

Počátky Beastie Boys sahají do konce 70. let, kdy Yauch založil společně s Michaelem "Mikem D" Diamondem a Adamem "Ad-Rockem" Horowitzem punkovou kapelu.

Po vydání EP Polly Wog Stew (1982) ale začali experimentovat s hip-hopem. Už jejich první album Licensed to Ill (1986) dokázalo obsadit první příčku americké hitparády Billboard (jako první hip-hopové album v historii).

Další dvě desky Paul's Boutique (1989) a Check Your Head (1992) se sice na nejvyšší příčku nedostaly, ale potvrdily status Beasties coby hudebních superstar. Následovaly Ill Communication (1994), Hello Nasty (1998) i To the 5 Boroughs (2004) úspěch zopakovali.

Tři roky fanoušci čekali na instrumentální The Mix-Up (2007). Poslední řadová deska - Hot Sauce Committee Pt.2. - vyšla loni 3. května. Její vydání posunula právě Yauchova nemoc.

Za svoji kariéru Beasties prodali na 40 milionů desek a letos v dubnu byli uvedeni do rock and rollové Síně slávy. MCA se kvůli zdravotnímu stavu slavnostního ceremoniálu nezúčastnil.

 

Právě se děje

Další zprávy