Baskytaristu kapely Katapult připomene televizní film s jeho synem

ČTK ČTK
13. 1. 2021 14:21
Již nežijícího baskytaristu skupiny Katapult Jiřího Šindeláře, známého pod přezdívkou Dědek, připomene příští pátek 22. ledna dokument České televize nazvaný Můj táta Dědek. Jeho autorem je režisér a scenárista Michal Rákosník, podílel se na něm i hudebníkův syn Michal Šindelář.

Film, jejž odvysílá ČT art, zachycuje vznik hudební nahrávky za účasti předních českých baskytaristů. Ve studiu použili stejný nástroj - starou baskytaru Fender Jiřího Šindeláře.

Ten zemřel 5. ledna 2009, dva dny po svých 60. narozeninách. Jeho syn Michal působil v Katapultu 12 let, čtyři roky jako technik a osm let coby bubeník. "Myslím, že jsem zažil věci, které jsem pak už nikdy nezažil. To souznění v rámci rodiny se těžko dá opakovat," říká v dokumentu.

Na vzniku nahrávky Můj táta Dědek se podíleli baskytaristé Milan Broum ze skupiny Olympic, Petr "Bob" Šťastný z kapely Turbo, Wojttech Říha z Blue Effectu, Milan Špalek z Kabátu nebo bubeníci David Koller z Lucie a Lukáš Pavlík z Chinaski.

Záznam koncertu spojeného se křtem alba v dokumentu propojují výpovědi rodiny a přátel, archivní záběry koncertů Katapultu a fotografie.

Na Šindeláře vzpomíná například textař Ladislav Vostárek, jenž přirovnal Katapult ke správnému království, ve kterém byl králem kytarista a zpěvák Oldřich Říha, bývalý bubeník Tolja Kohout plnil roli rádce a vousatý Jiří Šindelář suploval šaška. "Dědek tam dělal to veselo," podotkl Vostárek.

Na desce Můj táta Dědek jsou většinou písničky, které Jiří Šindelář v Katapultu zpíval nebo je rád hrál. Někteří účastníci projektu k nim přistoupili s pokorou, jiní je přearanžovali. "Udělali jsme z toho trochu country," sdělil například Karel Novák, baskytarista skupiny George and Beatovens, ke své verzi skladby Smutná nevěsta.

Baskytarista Olympiku Broum zase Šindelářovu oblíbenou skladbu Neplač lásko, kterou Katapult převzal od kapely Perfect, nazpíval s originálním polským textem Nie płacz Ewka.

Lidé ve filmu vedle vzpomínek na Jiřího Šindeláře připomínají také význam Katapultu, jehož jednoduché a zapamatovatelné písně měly ve své době mnoho příznivců i kritiků. "První deska, kterou jsem od rodičů dostal pod stromeček, byl živák Katapultu z roku 1978. Ta deska mě zničila, sjížděl jsem ji každý den pětkrát," vzpomíná baskytarista Špalek, který se před kamerou ujal skladby Tvůj první mejdan.

Kapela Katapult vznikla roku 1975. Mezi její hity patří Až, Svobodárna, Hlupák váhá, Půlnoční závodní dráha nebo Vojín XY. Skupinu vedle úspěchů provázely i zákazy, kritika hudebních novinářů, kolísající kvalita a časté střídání bubeníků. Základní duo Oldřich Říha a Jiří Šindelář však spolu vydrželo až do Šindelářovy smrti.

Šindelář byl pochován na hřbitově v Čechticích, jen několik kroků od místa, kde z velké fotografie hledí předchozí muž jeho manželky Zuzany Šindelářové, známý rockový zpěvák a kytarista Richard Kybic ze skupiny Turbo. Ten v květnu 2003 ve svých 53 letech zemřel po delší těžké nemoci.

Syn Michal se narodil 14. července 1982 Šindelářovi a jeho první manželce Lence Šindelářové, jež hrála a zpívala se skupinou Banjo Band Ivana Mládka.

 

Právě se děje

Další zprávy