Basista New Order ohlásil rozpad kapely

kul, Reuters
10. 5. 2007 12:00
Vlivný soubor už navěky bude mít blue monday
Foto: Warner Music

Londýn - Britská rocková kapela New Order, která vznikla v osmdesátých letech na troskách postpunkových Joy Division, už neexistuje. Na svůj blog to napsal basista Peter Hook, zprávu potvrdil i web kapely.

Hook jako první minulý víkend naznačil, že s novou deskou už fanoušci nemají počítat. "Já a Bernard (Sumner - zpěvák a kytarista) společně nepracujeme," řekl v telefonickém rozhovoru pro manchesterský rozhlas Xfm. O krizi v kapele se ale spekulovalo minimálně od loňského turné.  

Právě Hook se Sumnerem toho mají hodně za sebou: v polovině sedmdesátých let zakládali Joy Division, kultovní kapelu, kterou nejvíc proslavil hit Love Will Tear Us Apart.

Když se pak v roce 1980 zpěvák Ian Curtis oběsil, hudebníci s bubeníkem Joy Division Stephenem Morrisem založili New Order. Přizvali klávesistku Gillian Gilbertovou, k melancholii Joy Division přidali silné melodie, ke kytarám elektroniku a singlem Ceremony zahájili dlouhou a úspěšnou kariéru, při níž pomáhali překračovat hranice mezi rockem a taneční hudbou.

Foto: Aktuálně.cz

Album Movement bylo ještě ozvěnou Joy Division; desky Power, Corruption & Lies či Low-Life už zamířily na taneční parket a pomáhaly New Order udržet se na výsluní posluchačské pozornosti celá dekadentní osmdesátá léta. Singl Blue Monday se stal jejich hymnou a poté, co byl v roce 1988 přemixován, stal se nejprodávanějším dvanáctipalcovým singlem všech dob.

Už od roku 1982 byli New Order spolumajiteli klubu Hacienda, který otevřela jejich firma Factory. Právě tady se ke konci 80. let se zrodila taneční scéna s "bílými pilulkami" a skupinami Happy Mondays a The Stone Roses. Slavnou éru odtroubili New Order fotbalovou hymnou World in Motion pro anglický tým na šampionátu v roce 1990.

Další dekáda už tak plodná nebyla, při tvůrčí pauze si členové skupiny hledali svoji cestu ve vedlejších projektech. Alba z té doby se většinou nevymanila ze stínu nejlepších desek minulé dekády, i když si hudebníci zvali takové spolupracovníky jako Chemical Brothers nebo Bobbyho Gillespieho z Primal Scream. K jejich odkazu se však dodnes hlásí mnozí.

Kvůli studiovému albu se naposledy sešli předloni při nahrávání Waiting for the Siren´s Call, pak vydali dvojdiskovou kompilaci Singles.

Labutí písní New Order zůstává hudební spolupráce na filmu Sophie Coppolové Marie Antoinette a hlavně chystaný soundtrack k Control, snímku o tom, jak to všechno začalo. Fotograf Anton Corbijn v něm vypráví o životě Iana Curtise a premiéru má mít po několika odkladech v září.

 

Právě se děje

Další zprávy