Bárta: Snowboard před Akropolí zanech

David Bernardy
30. 1. 2006 13:00
Recenze - Živé dvojalbum Retropicture nabízí dobrý průřez kariérou vlastníka jedné Gramy a hejna Andělů.
Dan Bárta
Dan Bárta | Foto: Aktuálně.cz

Disk A otevírá bouřlivý potlesk a procítěná Killing Time. V bookletu je ovšem chybně uvedeno autorství (B. Lane); slavnou píseň napsali v roce 1983 při partičce pokeru na Páté avenue textařka Carolyn Leighová a skladatel Jule Styne; je to možná vůbec poslední Leighové text.

Dál už je tmavě fialový booklet v pořádku, avšak seznam písní je poněkud neprakticky číslován pro oba disky dohromady; kdo nemá displej a Bártu naposlouchaného, má v "béčku" trochu guláš.

Od Alice k Illustratosphere

Druhou písní je snová cover verze Brisbane Aleše Březiny z filmu Horem pádem, následují dva songy z dob Bártova působení v rockové Alici, jež si pochopitelně v Akropoli musely přičichnout k jazzu - a prospělo jim to.

Jen pod Mojí vinou je podepsaný Bárta sám, ale autorsky se podílel na dalších třinácti písních. Před druhým "alicovským" kouskem Ráno poprvé zaregistrujeme střih zapříčiněný skládáním CD ze dvou koncertů.

Foto: Aktuálně.cz

Přes I Wish Stevieho Wondera se pak posuneme k Bártovu působení v Sexy Dancers a spolupráci s Romanem Holým. I Holého hudba byla jazzovými postupy infikována opravdu notně, ale ani jí to rozhodně neuškodilo; Some People a Introduction To Happiness dostaly novou šťávu.

První disk uzavírají skladby z druhého alba Entropicture Tábory šestek a Živý, na jejichž vzniku má největší podíl klávesista Filip Jelínek. Obě bezezbytku plní očekávání, ač asi nijak nepřekvapí - snad jen dokonalým zpěvem naživo.

Báseň s lyžařskou kontrapauzou

Druhý disk plynule navazuje na první. Přeplavíme se na něj Za poryvů kubánského vánku a přes netýkavou Innerview pokračujeme "ilustratosférní" krajinou až do Města.

S deskou Entropicture se načas rozloučíme Stmíváním. Čeká nás totiž "lyžařská verze" On My Head; text Oty Klempíře zůstal nepozměněn, tempo také, ale hudebníci si ze zprofanované písně prostě zkusili vystřelit. Zda se jim to povedlo, to ponecháme na posluchači, ale víc by se tu možná vyjímala zábavnější Píseň hraboše, již by ani nebylo zapotřebí "dekomercionalizovat".

Foto: www.danbarta.cz

Nicméně je tu i možnost, že titul má přemluvit fandy Snowboarďáků ke koupi jazzového alba; a tady se mezi obviněním z klamání zákazníka a šířením dobré hudby dokonce přikláníme ke druhé variantě.

Poslední písní od "sexy tanečníků" je synkopovaná Foot In Another Land. Album pak uzavírá pět původních kousků Illustratosphere - Planetám, Etnika et Nikola nebo Kontrabásník - to jsou také vrcholy desky.

"Na i v ní" písni muzikanti jemně pozměnili název, ale jinak je to stále ona příjemná skladba, na kterou se dá tančit střídavě ploužák a valčík; ovšem nejlepší je jen pozorně poslouchat. Bonusem je instrumentálka Kontrabáseň, v níž hraje hlavní roli kontrabas Roberta Balzara.

Skvělé výkony hudebníků i výtečně zazpívané básnické obrazy doplňuje showman Bárta vtipným komentářem k textům. Kdo si dal předsevzetí "alespoň jednu dobrou českou desku za rok", ať si pořídí Retropicture, a má splněno.

Dan Bárta & Illustratosphere: Retropicture - Livě. 2CD, 40 a 57 minut. Vydala firma Sony BMG, 2005.

Oficiální stránky Dana Bárty naleznete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy